Allmän metallvingesvärmare Ängsmetallvinge

Allmän metallvingesvärmare är kanske inte så allmän längre, den har gott kraftigt bakåt dom senaste åren. Nu har den fått sitt nya namn och det blev Ängsmetallvinge. Den  är ganska sällsynt på torra, blomrika ängs och hagmarker. Man kan även träffa på dem på högre marker som bergstoppar som har riklig med mossa och blommor. Jag brukar ofta träffa på dem ute i Gryts skärgård då de flyger uppe på bergstopparna som är ofta torra. Allmän metallvingesvärmare är en ivrig blombesökare som bara flyger när det är riktigt soligt. Färgen är metallisk och skiftar från grön till blå.

Det finns sex arter av bastardsvärmare och en metallvinge i Sverige. Andra arter av bastardsvärmare är Sexfläckig bastardsvärmare, Bredbrämad bastardsvärmare, Mindre bastardsvärmare, Smalsprötad bastardsvärmare, Klubbsprötad bastardsvärmare, Fjällbastardsvärmare samt Allmän metallvingesvärmare –Ängsmetallvinge.

Vingbredden är mellan 24 -32 mm. Flygtiden är från Juni till Juli. Den allmänna metallvingesvärmaren förekommer från Skåne upp till Norrbotten och är den av bastardsvärmarna som börjar flyga tidigast på sommaren. Den gynnas av slåtter och lågintensivt bete och förekommer normalt inte i mer intensivt betade hagar. Hannen har svagt fjäderlika antenner och är större än honan och som har enkla antenner. Larven lever på olika arter av syror som skräppa, bergsyra och ängssyra. Den tillhör familjen Bastardsvärmare.

Ängsmetallvinge Adscita statices
Ängsmetallvinge Adscita statices

Ängsmetallvinge Adscita statices
Ängsmetallvinge Adscita statices

Allmän metallvingesvärmare Adscita statices
Ängsmetallvinge Adscita statices

Allmän metallvingesvärmare Adscita statices
Ängsmetallvinge Adscita statices

Allmän metallvingesvärmare Adscita statices
Ängsmetallvinge Adscita statices Hona

Ängsmetallvinge Adscita statices Hona
Ängsmetallvinge Adscita statices Hona

Ängsmetallvinge Adscita statices Hane
Ängsmetallvinge Adscita statices Hane

Fler fjärilar ser ni här:

Violettkantad guldvinge
Nässelfjäril
Körsbärsfuks
Citronfjäril
Kålfjäril
Eldsnabbvinge
Slåttergräsfjäril
Storfläckig pärlemorfjäril
Allmän bastardsvärmare

Andra bloggar om: , , , ,
Är det intressant?

10 reaktioner på ”Allmän metallvingesvärmare Ängsmetallvinge”

  1. Stilige bilder av denne vakre skapningen – spesielt falt bilde nr 2 i smak. Veldig flott farge på denne og følehornene var en studie verdt i seg selv! Liker disse makrobildene dine supplert med informative tekster, Rolf!

  2. Insekter som har metallikfärger är otroligt vackra tycker jag. Helt otroligt vackra färger är det. Då är ju allt bara bra när buren är för stor, de måtten är ju minsta tillåtna måtten. Ha en bra dag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.