Hasselsnok

Hasselsnoken är en av de sällsynta och minst kända av de svenska ormarterna. Hasselsnoken finns här i Östergötland samt i södra delarna av Sverige, främst längs ostkusten från Skåne till Uppland och på västkusten.
Efter som hasselsnoken ser nästan ut som en huggorm, förväxlas den ofta med huggorm och många exemplar mister livet på grund av det. Hasselsnoken saknar gifttänder och är helt ofarlig för människan. Hasselsnoken är brun, har två parallella rader med mörka fläckar längs kroppen och helt släta fjäll. Huggormen har en mörk rad. Längd ca 60 – 70 cm.

Den äter i första hand ödlor men tar även möss, insekter och ormar. Är det större byten så slingrar den sig runt bytet. Parningen sker i regel under april och maj. Honan föder levande ungar under augusti och september, precis innan dom ska gå till vintervila. Det är förbjudet att fånga hasselsnok, men skulle man göra det så biter den febrilt. Samt en illaluktande vätska sprutas ut från analöppningen.

Har man ormar på sin tomt så är det bättre att fånga in dem, än att slå ihjäl dom. Använd en hink med plastlock och kör minst 2 kilometer från hemmet, gå den sista biten för utplacering i skogen.

Arten är fridlyst i Sverige, liksom de övriga ormarna.

Hasselsnok Coronella austeriaca
Hasselsnok Coronella austeriaca

Hasselsnok Coronella austeriaca
Hasselsnok Coronella austeriaca Klicka på bilden för en större bild.

Hasselsnok Coronella austeriaca
Hasselsnok Coronella austeriaca Runda pupiller

Hasselsnok Coronella austeriaca
Hasselsnok Coronella austeriaca Här ser man de två mörka parallella raderna.

Fler reptilbilder hittar ni här:

Svenska ormar
Ormöga 2
Ormögon
Skogsödlan
Vattensnok eller vanlig snok
Hasselsnok
Huggorm ett vårtecken

17 reaktioner på ”Hasselsnok”

  1. men toppen! jag har aldrig sett en hasselsnok och dom finns ju inte här. Nu ser jag hur himla lik den är en huggorm vid en snabb blick. Tack för att du visar bilderna. 🙂
    jag läste någonstans att ormar växer hela livet, så en lång orm är rätt så gammal, stämmer det tro?
    vi hade en lång snok här för ett par år sedan, den var minst 1 meter lång om inte 1,5 meter. 🙂

    ahaa, visst är lava grejorna svår att fota? särskilt få fram det där röda men det gick bättre med macrot.

    tack för att du talade om att det var asphänge, jag är urdålig på träd. 🙂

    ha en skön lördag kväll

  2. Vilka härliga bilder du plåtat, jag fick också syn på snok idag men den var i vattnet. Riktigt fina bilder du tagit. 🙂 För nåt och några år sedan såg jag h-snokar i trädet, två olika ställen. Vid midsommar klättrar de upp och parar sig i träden … heh 🙂 Ha det gott … 🙂

  3. Såg idag en mycket fin hasselsnok det var första gången jag har fyllt 60 o bor på landet.Vi bor mitt i småland.

  4. Tror, efter jag läst dina beskrivningar, att det är en hasselsnok jag ssett för första gången.Hittade den när vi röjde en massa sly på tomten i Kvarsebo. Tyvärr var den död.
    Det som förvånade mej var att den var så ljus på undersidan. Först trodde jag det var en huggorm, men det var det inte.
    Mycket intressant i alla fall.

  5. Hej!
    trevligt att läsa om Hasselsnoken här, i dag såg och fotade jag själv en Hasselnok i Hölö Sörmland och det var mitt första möte med denna fina snok.

    Mvh/Allan.

  6. Hej!
    Hur långa blir dom?
    Igår kom nämligen mina katter in med en 50cm lång orm och jag kan gissa nu med dina vakra bilder att det rörde sig om en hasselsnok, tyvärr död och katterna har blivit infomerade om att dom är fridlysta!!!

  7. Hej Erika!
    Hasselsnoken kan bli så lång som 80 centimeter, men den vanligaste längden är ca 60-70 cm. Det finns en hasselsnok som har blivit uppmät till 83 cm.

  8. Hej
    Jag har just flyttat en hasselsnok från grannens sommarstuga för att inte barnen ska bli rädda och tro att det är en huggorm.
    Eftersom jag hittade den på västkusten så förmodar jag att det var ett sällsynt exemplar.
    Gjorde jag något dumt när jag flyttade den?

  9. Hej.
    Idag, på en tidig morgonpromenad, fick jag för tredje gången i mitt liv, på mycket nära håll, studera en hasselsnok. Har bott 27 år i det lilla samhället Sjösa. Under de 27 åren har jag vid tre tillfällen och på tre olika områden i Sjösa träffat på hasselsnok. Den jag såg imorse kunde man knappast förväxla med en huggorm, snoken såg ut som ett “skolexemplar” för hasselsnokar.

  10. Hej!
    Petade undan en överkörd hasselsnok i förrgår från vägen. Det är den andra jag har sett överkörd härute. Tyvärr ligger de väl och värmer sig på asfalten. Det kanske finns gott om dem härute i Fröjerum i Åtvidaberg. Vi har mycket om löv och blandskog och en fridfull natur här. Perfekt för hasselsnokar antar jag. Hoppas de får finnas kvar så att inte alla går åt i trafiken!

  11. Såg en Hasselsnok igår, påskafton, nära Solsidan. Riktigt vacker och pilade iväg som den avlånga bilden. Dök upp en meter ifrån oss. Kommer inte från mälartrakten o har aldrig sett en levande Hasselsnok på så nära håll. Riktigt fantastiskt!

  12. Hej

    Har nu surftat runt och titta på olika bilder av huggorm samt hasselsnok. Anledningen är att jag inte visste vilken art vi har på vår tomt. Jag har sett 3 st hasselsnokar samtidigt på vår tomt. Totalt sett så är det 5 st därav min osäkerhet på arten och att hasselsnoken lär vara ovanlig och sällsynt. De syns/visar sig på nästan exakt samma plats och tid dagligen. Vi bor i Loftahammar, Grundemar.

  13. I dag 2012-04-03 kl.09.30.
    Hej Jag bor i Hillared ca 2 mil s. Borås. Vid hund/kattpromenad denna morgon utetemp -10°C. Krafsade mina Katt/hundar fram en orm i ett buskage. Den ser ut som en huggormshona men jag är ej helt säker.
    Har nu ormen hemma. Vill gärna rädda den. Önskar kontakt med någon kunnig i ämnet.
    MVH Gilbert Broberg 033-282078

  14. Hej

    Även detta år har vi många hasselsnokar på vår tomt troligen 5 st. Jag är ormrädd och skulle vilja flytta dem men jag har läst att man inte får flytta dem. Är det så? En utav dem är inte speciellt skygg utan visar sig gärna så att vi kan studera den nära. Det ser ut som det sitter en fästing vid munnen. Kan ormar få fästingar?
    Äter hasselsnokar grodor eller endast andra ormar och ödlor?
    Eftersom de gärna ligger nära varandra så undrar jag, har de inte sina revir? Föder de som huggormar levande ungar i augusti?
    Mvh
    Eva

  15. Hej,
    vilken intressant sida du har nu när vi ville leta lite om Hasselsnok. Som vanligt tror man först man har fått en huggorm på tomten men det är nog en stor Hasselsnokshona. Hon parade sig, tror jag, med en väldigt liten partner i en klippskreva. Vi har en nyfiken liten hund så vi vill ju inte gärna den blir huggormsbiten. Kan vi sända in en bild så vi får verifierat av dig att det är en Hasselsnok? På tomten finns även nu ett helt gäng med vanlig snok med gula fläckar. Det verkar som värmen fått de alla att vilja sola sig! Mvh/ Liselotte

  16. Vi såg antagligen Hasselsnok på Lövhagen, Nynäshamn idag! Vi tyckte det var en “brun” huggorm som slingrade sig över stigen vi gick på. Kul efter så många år att få se en så pass ovanlig orm en härlig sommardag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.