Aprikostofsspinnare – Orgyia antiqua

Jag skulle fånga en ängstrollslända med hoven i dag men missade trollsländan. Men det jag fångade i hoven var en larv av Aprikostofsspinnare. Snacka om att jag blev förvånad.
Själva fjärilen är ganska så oansenlig med en ljus brun färg, mörka tvärlinjer och en vitsvart prick mitt på vingen. Honan är ännu mera osynlig med en grå färg samt vinglös. Där i mot är själva larven en riktig skönhet som sprakar av färger.

Aprikostofsspinnare – Rusty Tussock Moth

Fjärilen finns i hela landet för utom längs med fjällkedjan. Hanen har en vingspann från 21 till 34 mm. Larven lever på buskar och träd som rosbuskar. Flygtiden infaller från augusti till september.

Aprikostofsspinnare Orgyia antiqua
Aprikostofsspinnare Orgyia antiqua

Aprikostofsspinnare Orgyia antiqua
Aprikostofsspinnare Orgyia antiqua

Aprikostofsspinnare Orgyia antiqua
Aprikostofsspinnare Orgyia antiqua

Aprikostofsspinnare Orgyia antiqua
Aprikostofsspinnare Orgyia antiqua

Aprikostofsspinnare Orgyia antiqua
Aprikostofsspinnare Orgyia antiqua

Andra bloggar om: , , , ,
Är det intressant?

17 reaktioner på ”Aprikostofsspinnare – Orgyia antiqua”

 1. They look like fishing flies for cast fishing, Rolf. My son used to make those when he was young. So cool and hard to believe they really exist like that!

 2. Hejsan Rolf !

  Ofta är det någon bloggvän som vill ha hjälp med vad det är, då hänvisar jag till Dig.
  På FB var det en som sett en lustig skalbagge,svårt att veta om den var stor el.liten.Om den var fotad med sånt som gör smått stort.
  Jag trodde det var en invandrare.
  Däremot så såg jag en dag efter det varit kattmat i en skål, en massa smala svarta baggar,inte dyngbagge,de är väl runda.Lite liken kackerlacka var de, fast med mindre antenner.
  Allt går inte att googla på, blir nog att jag får köpa en bok om insekter.Det saknas i min boksamling.Älskar nämligen faktaböcker.Fåglar,blommor,fiskar,växter har jag men inte insekter.

  Såg två oranga fjärilar idag,som flög ihop, säkert parning på gång.Gissar på en Kamgräsfjäril.Den är väl ganska vanlig.

  Fjärilar gillar jag mycket

  Trevlig helg !
  Mi

 3. Tittade på den, var det inte.Kanske vitfläckig guldvinge.Nej de flög för fort,boken ag tittar i är Dagfjärilar i Södermanland.Fina var dom, såg inga fläckar på dom bara en svag kant runt om i mörkare ton.

 4. Er det mulig at noe er så vakkert Rolf??!! det er nesten så jeg syntes den minte om noe godis jeg gitt, noe sukkersøtt 🙂

  Aldri sett og aldri hørt om førut, godt jeg kjennerdeg litt gitt!!

  Anneklem

 5. Fantastiskt läcker! Tänk att jag aldrig sett en….ska titta extra noga på rosenbuskarna nästa gång. Och jag som plåtat 1000-tals rosor och rosenbuskar (i detalj, alla delar)…

  Vilken skärpa du har på bilderna! Vart enda hårstrå syns!!!!

 6. man undrar ju varför de ser ut på dette viset? (lite Ronja över uttrycket) 🙂

  Tror inte jag sett någon. Men den är ju riktigt fin. Fast lite rörig kanske.

 7. Åhh ska det bli en fjäril av denna..jag hittade en larv på Ballongblomman i trädgården och visst blev den fotad..1 cm lång 2 mm tjock och alldeles full med toffsar..så tack..Maria

 8. Men vilken vacker larv! Igår fann jag en svart taggig larv med små guldgula prickar och gula sugproppar under sej…vet ej vad det är, jag googlade men hittade inget svar…kanske du vet 😉 Ha det så bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.