Åsvikelandets naturreservat

Jag tog min kamera och åkte ut till Åsvikelandets naturreservat för att se om jag kunde hitta några apollofjärilar. Jag såg att dom har rapporterat in apollofjäril på artportalen ifrån Åsvikelandets .
Så jag tog en chansning på att finna några fjärilar som jag kunde fotografer, och tidigare har jag inte fått chansen att fotografera apollofjärilen. I Gryts skärgård har jag bara sett dom flyga förbi men aldrig sett dom landat på någon blomma.

Jag fick verkligen mitt lystmäte ute på åsvikelandets naturreservat. Jag fan 2 stycken apollofjärilar som satt på Strätta (Angelica sylvestris L.) och Flädervänderot (Valeriana sambucifolia J. C. Mikan). Det blev över 300 bilder från Åsvikelandets naturreservat. Totalt fan jag 12 Apollofjärilar, 5 Allmän bastardsvärmare och 25 Allmän metallvingesvärmare under min vistelse på naturreservatet. Alla tre arter för en tynande tillvaro och dom minskar i antal i hela landet.

vid åsvikelandets naturreservat är verkligen bedårande vackert och vore det inte för att jag hade traskat omkring i sex timmar och gått flera mil, så hade jag varit kvar flera timmar till och bara njutit av . Tyvärr så tog tröttheten överhand så det var bara till och fara hem.
Åsvikelandets naturreservat ligger i Valdemarsviks kommun i Östergötland men tillhör landskapet Småland.
Åsvikelandet omges av havsfjärdar och djupa vikar med höga och klippiga stränder. Naturreservatet gränsar till Kvädö, Torrö och Licknevarpefjärdens naturreservat.


Åsvikelandets naturreservat


Åsvikelandets naturreservat


Åsvikelandets naturreservat

Jag gjorde även dagens goda gärning i genom att rädda en Apollofjäril från en säker död i spindelns nät. Men om det är rätt eller fel att rädda fjärilen, så tycker jag i alla fall att jag gjorde rätt.


Apollofjäril fast i ett spindelnät.


Apollofjäril och Allmän bastardsvärmare

Och ska det vara rätt så är bilden ovanför ifrån Torrö naturreservat som jag också gick till, där av dom många milen som jag till rygga lade denna dag. Om jag inte gick ut till Torrö naturreservat så hade jag missat Allmän bastardsvärmare för det var bara där jag fan dem flygande.


Torrö naturreservat

Andra bloggar om: ,, ,,
Är det intressant?

6 reaktioner på ”Åsvikelandets naturreservat”

 1. Vad fin apollofjärilen var! Har aldrig sett en sådan förut. du gjorde helt rätt som räddade den från spindelnätet tycker jag! Även om kanske spindeln inte delar min åsikt 😉

 2. vilka underbara bilder 🙂
  och jag kan lova dig att jag blev så otrolig glad när jag läste att du räddade denna vackra fjäril..
  en sån har jag inte sett..den var så otrolig vacker.
  att åka till ett sånt ställe skulle jag nog otroligt gärna vilja:) det såg t att finnas mycket vackert där:)
  kram

 3. Vilken dag du haft och vilken otroligt vacker miljö, för att inte tala om hur vackra fjärilar kan vara 🙂

 4. Fantastiska bilder och vad synd att apollofjärilen är hotad. Vilket fint reservat, jag är mållös. 🙂

  tack för kommentaren om flugan i luften 🙂 den blev lyckad men jag satt länge och tog en massa bilder 🙂 vilket lönade sej till slut.

  sitter nu och gör om mina kategorier så jag får med latinska namn, tänkte försöka få till det lite bättre och inte t ex bara skriva flugor utan tvåvingar men sen vill jag även dela upp i undergrupper och det är svårt när man inte vet vad man har fotat. 🙂

  här spöregnar det idag så det är passande att sitta vid datorn idag. 🙂

  ha det skönt

 5. jag har fått kort på en stor trollslända . jag kan inte art bestämma den .. det närmaste jag har kommit är att den påminner lite om
  Stenflodtrollslända men ändå inte.. kan du hjälpa mig:)
  dina bilder i detta inlägget är fortfarande så himla vackra att titta på .igen:) man kan kolla på dom hur många gånger som helst:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.