Backtimjan

Det växer många olika blommor längs banvallen. Här fan jag Backtimjan växa längs med kanten. Och den var inte särskilt stor. Den har en aromatiskt doftande ris och är släkt med kryddtimjan. Backtimjan har en krypande växtsätt och som ofta bildar stora mattor. Blommorna är rödvioletta och har fyra utskjutande ståndare. Blomfodret är tvåläppigt och har en tät krans av hår på insidan. Den är ganska vanlig i södra och mellersta Sverige.

Den växer på torr, sandig eller grusig mark, ofta på kalkrika marker. Den är en liten blomma på ca 5 till 10 mm. Så det gäller att själv krypa ner för att få en se blomman i sin fulla prakt. Blomningstiden infaller från Juni till Augusti. I år så blommade den redan i Maj.
Backtimjan Thymus serpyllum
Backtimjan Thymus serpyllum

Backtimjan Thymus serpyllum
Backtimjan Thymus serpyllum

Backtimjan Thymus serpyllum
Backtimjan Thymus serpyllum

Andra bloggar om: , , , ,
Är det intressant?

12 reaktioner på ”Backtimjan”

 1. Hejsan Rolf !

  Den vackra har jag nog aldrig sett.Det skulle jag minnas med den ljuvliga färgen.Växer den vilt?

  I år blev det inte mycket växter att passa, hade katterna att mata så de skulle klara sig.I går kväll fick vi in mamma katt.Så jag hade henne i gallerburen i mitt kök hela natten och hela dagen,ikväll först 18.45 hämtades hon till ett bättre liv.Lovade henne att jag skulle se till att min stingen Bruna, som jag kallar henne för.Också får ett bättre liv och inomhus.Det gäller att lura in henne i trsp.buren.
  Det värsta är att jag fäst mig vid henne,som med hennes andra syskon som jag fick veta är placerade i olika jourhem i väntan på ett riktigt hem.De är fortfarande vilda./stressade.
  Och i vinter blir det väl fågelmatning, kanske.

  Hur gör man för att spara alla eller en del inlägg.Ifall datorn(Laptopen) skulle paja.

  Trevlig Måndagskväll önskar Mi

 2. Det var en liten söt en! Kan inte minnas att jag sett den tidigare, eller så har jag missat den. Närbilden blev jättefin, blommorna liknar lite de på min buddleja!

  Svar: Hellre en räv, än en man med fiskespö eller nåt! 🙂
  Ha en bra dag!/Pia

 3. Jag kryper gärna ner på backen för att kunde få en bild av denna vackra blomma 🙂 och du har fått bra bilder här 🙂
  kram/Mimmi

 4. Det bare MÅ sies 🙂 har jeg vært svenskekongen hadde du fått en sånn fortjenestemedalje du Rolf.

  For din kunnskap, for at du sprer nyskjærrighet om naturen rundt oss. Faktisk så tror jeg at ved kunnskap så blir det å sånn at en da automatisk tar litt vare på den også, naturen altså! og dagens barn og unge må trenes til det. De får det ikke automatisk slik som vi gjorde når vi var mindre og en tur i skog og mark liksom var en nødvendighet.

  Ja, også for dine fantastiske bilder så klart 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.