Citronfjäril i Mars

Under dagens fototur fick jag se min första citronfjäril för året. Förra året såg jag min första citronfjäril den 13 Mars och i år blir det alltså fem dagar tidigare.

citronfjäril Gonepteryx rhamni

Citronfjärilen Gonepteryx rhamni är en av dom fjärilar som kommer fram först på våren. Fjärilen på bilden är en hane, det ser man på den gulgröna färgen på vingarna.
Honans färger är betydligt vitare och blekare, honan skulle man kunna säga är en vitfjäril och citronfjärilen tillhör faktiskt familjen vitvingar.

Här finns större bilder på fjärilar.

Även den röd skogsmyran har vaknat till liv.

Röd skogsmyra Formica rufa
Röd skogsmyra Formica rufa

Fler fjärilar ser ni här:

Sköna fjärilar som stora bakgrundsbilder
Tosteblåvinge vårens första blåvinge
Grönsnabbvinge en tuffing
Aurorafjärilar
Apollofjäril
Kronärtsblåvinge
Humlelik dagsvärmare
En tur bland fjärilar i kohagen
Första fjärilsinventering 2008
Fjärilsarter i Sverige

Andra bloggar om: , , , , ,

4 reaktioner på ”Citronfjäril i Mars”

 1. Hej,
  Lyckades i går ffg fotografera citronfjäril på bougainvillea. Fann nu dina foton av denna fjäril o andra insekter. Beundrar foto och skärpa.
  Såg ref till Nikon D90; de överiga kamerorna m utrustning som följer, är de sådana som du rekommenderar om man har mer pengar? vILKET )Har endast vanlig 5 mb kamera, olympus. Om jag skall få samma skärpa som du, och vill fotografera mkt mer o bättre, vilka två kameror kan du ev rekommendera. Till överkomling prisläge, max 7000 kr. Är det lämpligt att söka beg kamera på blocket?
  Mvh,
  Per

 2. Hej,
  Lyckades i går ffg fotografera citronfjäril på bougainvillea. Fann nu dina foton av denna fjäril o andra insekter. Beundrar foto, komposition och skärpa, t ex av pärlemorfjäril!

  Såg ref till Nikon D90; de överiga kamerorna m utrustning som följer, är de sådana som du rekommenderar om man har mer pengar? Vilket teleobj rekommenderar du för footgrafering av insekter o ansikten?Är det lämpligt att söka beg kamera på blocket?
  Mvh,
  Per

 3. Hej Per!
  Jag skulle rekommendera en begagnad Nikon D80 eller en D60 med ett objektiv från Sigma AF 70-300/4-5.6 DG APO Zoom Macro till Nikon.
  Då får du både ett makro samt att du kan fotografera landskap och portätt i ett och samma objektiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.