Fototeknik makro

När man ska fotografera fjärilar och trollsländor bör man använda en smygteknik för att få till den där speciella bilden. Många fotografer använder teleobjektiv när dom fotograferar insekter, men då begränsar man möjligheten att få riktigt fina närbilder. Jag rekommenderar att ni använder ett makro.

Hur ska man komma nära en fjäril utan att skrämma bort den direkt. Och det får jag många frågor om. Dom flesta lyckas att skrämma iväg fjärilen så fort dom tittar på den. Det som är allra viktigaste är att man har mörka kläder på sig. Vit, gult och rött är inte att rekommendera. Grönt, mörkgrått och blått är att föredra.

Nu när ni är rätt klädda kan vi gå över till själva tekniken. Tid är viktigt, man bör ha gott om tid om man ska lyckas. När man har lokaliserat en fjäril ska man inte rusa fram på en gång. Utan att man stannar ca fem till sex meter bort och tar den första bilden. Nu går tiden och fjärilen får tid att kontrollera oss om vi är farliga. Nu är det viktigt att man inte gör hastiga rörelser utan att man rör sig i slowmotion. Landar en geting på näsan så låt den vara.

Fototeknik tips
Här är första bilden, tagen fem meter ifrån.

Nu kan ni ta det första steget sakta och när ni har tagit steget, tar ni ytterligare en bild. På det här sättet smyger ni er fram sakta och lugnt och till sist är ni bara en meter eller närmare. Ni kan göra er mindre igenom att huka er, för att minimera att ni skrämmer fjärilen. Gå gärna ner på knä och ta stöd med det andra knät så att ni kan ha en så kort slutartid som möjligt.

Fototeknik tips
Denna bild är den sista efter att man har smugit sig sakta fram. Här är jag ca en meter ifrån Aurorafjärilen. Fjärilen täcker nu en stor del av bilden.

Det är ert tålamod som fotograf som kommer fram nu. Har ni det lugn som behövs mon tro? Bara lugn det finns tusentals fjärilar och trollsländor som ni kan öva er på.

För en nybörjare rekommenderar jag att ni fotograferar stora fjärilar som Citronfjäril, Nässelfjäril och Påfågelöga. Dessa fjärilar är i regel ganska så orädda och man kan komma dem riktigt nära. När ni har övat upp er och känner att ni kan det här, så kan ni gå över till mindre fjärilar som blåvingar och guldvingar.

Fototeknik tips
Denna bild på en Tosteblåvinge är ett utsnitt och jag befinner mig ca en halv meter i från fjärilen. Nu är man så nära, att man kan räkna fjärilens fjäll. Det är hit man ska nå om man vill fotografera med ett makroobjektiv. Vad jag använder för objektiv kan ni läsa i kameraväskan högst upp till vänster.

Fototeknik tips utsnitt
Här kan ni räkna Apollofjärilens fjäll. En två tre …….

Andra bloggar om: , , , ,
Är det intressant?

19 reaktioner på ”Fototeknik makro”

  1. Hejsan !
    Enastående vad Du kan,fast med kamerans hjälp.Var inne och kollade om Du hade en fågel som Lotta har i sin trädgård, försökt hitta den,på svenskafåglar.naturfotoforum.Jag gissade att det kanske kunde vara en Sinairosenfink, men helt säker är jag inte.Den är säkert en invandrarfågel på besök.Hon sa den påminner om Bofinken fast den är större.Kanske Du vet.

    lottaochlivet.blogspot.com

    Regnig Söndag, men jag gick ut en runda runt kvarteret med mina stavar o.mobilkameran,men det är lågt i tak,så det gick inte att få dem publicerade till fotobloggen.

    Hej från Mi

  2. Gode råd du kommer med og bildene viser jo at dette kan du.
    Jeg har i tillegg til det du skriver brukt teleobjektiv. Fordelen er da at en ikke kommer så nært innpå objektet men likevel når det med linsa (nærgrense 1.5m)
    Ha en flott kveld!

  3. Hej Rolf!
    Säkert många som uppskattar dina “braiga” fototips!
    Har också ofta sett den kommentaren att “de flyger så fort jag närmar mig”, men visst får man smyga sig på dem. Igår kom nässelfjärilarna och svärmade i vår praktdeutzia som blommar för fullt, men det är inte lätt att fota dem där när det Blåser!

    Tack för din kommentar och beröm!
    Säkert hade du och ett par andra rätt, när ni skrev fiskgjuse!

    Glömde säga att den sista bilden här ovanför var riktigt läcker! Tror aldrig jag har sett någon apollofjäril. Hela tiden finns det nya saker att upptäcka, härligt!
    Ha en bra dag! /Pia

  4. Little do you know how this post is inspiring me, Rolf! I purchased a good macro lens a year ago but don’t know how to use it. My goal is to master it by the end of this year. I have a long way to go to accomplish that but every tip, like what you have here, is a big help. So THANK YOU!

  5. ja du, många gånger har fjärilarna flugit ja även trollsländor och bra tipset på mörka kläder vilket jag oftast har så det har nog inte berott på det som dom har flugit. 🙂 möjligen att jag gått för fort fram samt gått ivägen för solen så det blivit skugga 🙂

    regnar och soligt idag, men gräset blev klippt i alla fall. 🙂

    ja det är lite knep att fota med macrot på insekter och kryp som bara är 2 mm stora, man ser knappt dessa.. 🙂

    ha en fin kväll

  6. Mange gode råd her. Selv bruker jeg min Nikkor fast 105 mm macro (2.8) objektiv. Når det gjelder sommerfugler så prøver jeg å finne de blomstene som den blir sittenede en stund på og ikke flyr av gårde med en gang. Det gjør det litt lettere.

  7. vilken kanon bild du fick på den .. vi har sett en och vi smög så försiktig så försiktig .. och precis när vi skulle klicka på kameran …. var den borta .. gissa vem som svor 😉
    kram/Mimmi

  8. ung så jag gör också. Fast mina erfarenheter med Auroran är ju att den har myror i kroppen och aldrig sitter still mer än 2 sek i taget. 🙂 Och macro skulle jag nog inte tänka på.

    Har du förresten bild på en hona? Jag kan inte ens påminna mig ha sett någon. Och jag har verkligen letat. 🙁

  9. Oftast känner jag mej som Kalle Anka på fotosafari..och att närma mej en geting som på dina bilder kanske kommer en dag..Maria

  10. Macro är det enda som gäller för mig, använder endast tele till däggdjur på avstånd. 😉 Svårigheten med flygfän (fjärilar, flugor etc) är att de lätt svischar iväg när man närmar sig med macrolinsen, gäller att vara snabb. 🙂

  11. Hej Rolf!
    Tittar in och önskar dig och de dina en riktigt
    trevlig Midsommarhelg! 😀
    Hoppas vi slipper regn.
    /Pia

  12. Aha! Att färgerna på kläder spelar roll….kan ju förklara en del. Ofta kan jag ju inte påverka om jag inte har möjlighet byta om, och vitt är den vanliga sommarklädseln. Men ofta har jag grönt och det är väl då jag lyckats. ; )

    Det gäller att vara redo då alltså.

    Faktiskt retligt att de små fjärilarna är skyggast. Behöver ju komma ännu närmare dem just för att de är mindre. Har försökt plåta blåvinge hur ofta som helst….

  13. Dette var interessant lesing, Rolf! Mange gode tips her, dette med farger på klær har jeg aldri tenkt på! Har nok vært litt for kjapp til å nærme meg sommerfuglene, skal ta dine tips til etterretning! Takk for at du delte denne kunnskapen med oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.