Frågor som berör

Jag får många frågor om insekter och djur. Och oftast via E-post men även att folk ringer mig. Och det är både roligt och givande. För ett tag sedan fick jag en fråga angående en fjäril som dom även hade fotograferat. När man har en eller flera bilder brukar det gå både smidigare och enklare att artbestämma.
Men denna gång var det själva berättelsen som berörde mig väldigt starkt.

Jag fick en E-post fråga från Maria, om jag kunde hjälpa henne att artbestämma en vacker fjäril som hon och pappan hade fotograferat tidigare.

Marias fråga.
“Hej Rolf,
Jag surfar runt för att försöka hitta namnet på en fjäril jag såg förra sommaren i Bohusläns skärgård och så hittade jag hit till din sida. Det är verkligen fantastiska bilder du tagit.
Själv kan jag inget om fjärilar, kallar allt som är gult citron-fjäril, och det är den enda jag vet. Så att försöka hitta namnet på min fjäril är svårt och jag vet inte var jag ska börja.

Så, jag tänkte fråga om du kanske hade tid att titta på bilderna jag skickat med och se om du vet vad det är för slags fjäril. Jag förstå om du inte har tid, men jag tänkte jag chansar och frågar.

Det skulle betyda mycket för mej att få veta namnet på min fjäril , så jag skulle bli väldigt tacksam om du ville ta dej en titt.
Med vänlig hälsning
Mia”

Och självklart så hjälpte jag till att artbestämma fjärilen, det var en fjäril som jag själv inte har lyckats att fotografera ännu. Det var en Makaonfjäril som Maria och pappan hade fotograferat.


Marias bild på en Makaonfjäril

Mitt svar till Maria.
Hej Mia!

Det är väl typsikt att alla andra får fina bilder på en Makaonfjäril.
Jag har försökt att fotografera denna fjäril i flera år, men den har bara flugit förbi utan att sätta sig på någon blomma.
Det är bara och gratulera till fina bilder på Makaonfjärilen Papilio machaon.
Makaonfjärilen är en av våra allra största fjärilar. Den har ett vingspann på 90 mm.

Mvh
Rolf Kokkonen

Jag fick ett tacksvar från Maria.

Maria skriver.
Hej Rolf,
Tusen tack för att du tog dig tid att hjälpa mig! Min pappa och jag tog bilder båda två och han ville så gärna veta vad det var för en fjäril. Dagen vi hittade den var den sista tur på havet vi gjorde hela familjen och pappa gick bort inte långt efter så han hann aldrig kolla upp vad det var för en fjäril. Han hade blivit glad att höra att det var en speciell fjäril och att det är svårt att få fina bilder men att vi lyckats med våra enkla grejer:) Jag är dock övertygad om att han fortfarande finns runt ikring oss så jag ska berätta det för honom.

Igen tusen tack Rolf för att du tog dej tid. Jag har alltid tyckt mycket om fjärilar men aldrig riktigt tagit mej tid att lära mej. Men det ska bli ändring på det och snart flyttar jag till Sydamerika och där lär finnas många fina arter. Så får jag till en fin bild eller inte lyckas identifiera, så hör jag av mig igen.
Ha det fint.
Med vänlig hälsning
Maria

Och nu förstod jag vilken innebörd en liten fjäril kan betyda för var och en. Jag är verkligen glad att jag kunde hjälpa Maria att finna ett svar, som hon har gott och grunnat på i ett års tid.

Till  minnet av sin pappa har hon nu ett fjärilsnamn också.

8 reaktioner på ”Frågor som berör”

 1. Jag sitter här med tårar i ögonen .. vilken tur att hon hittade dig och att du kunde hjälpa henne 🙂 och jag kan också bara säga ett stort GRATTIS till Maria som fick en så vacker bild på denna fjäril .. jag har aldrig sett en sån på riktigt 🙂

 2. Hej!
  Vilken rörande episod från verkligheten och vilken tillfällighet med Makaonfjärilen:-)
  Livet är fullt av överraskningar. Innan jag läste texten så tittade jag på bilden och såg att det var en Makaon eftersom jag ‘läst in’ mig lite grann just på den fjärilen:-)
  Vilken fin bild:-) Känns extra fint för mig att se just den:-)
  Allt gott//Ebba

 3. Vilken utsökt vacker fjäril..vilka vackra ord att läsa..värmer i hela kroppen..Maria

 4. Slike henvendelser gjør inntrykk, og å få hjelpe til på en slik måte gjør godt. Så fint at du visste hva det var og at du junne hjelpe henne 🙂

 5. Tycker också att detta var en rörande berättelse!
  Fint av dig att du hjälpte till.

  Jag visste också att det var en makaonfjäril, har sett andras underbara bilder på den. Marias bild var ju också jättefin.
  Än har jag aldrig sett någon sådan själv, men jag skulle hemskt gärna vilja! 🙂

  Tack för din kommentar om min trädgårdssnäcka! 🙂
  Ha en fin helg!
  /Pia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.