Getå branter

Idag så tog jag en tur ut till Getå för att se på Fetörtsblåvinge. Där träffade jag på en kollega som heter Sverker Hultengren. Det är inte ofta man träffar på andra kolleger i samma bransch. Vanligt vis så är man ganska så ensam när man är ute och tittar på fjärilar. Så det var extra roligt att få diskutera fjärilar med en annan som är kunnig på fjärilar.

Vi strosade om kring i branterna och upptäckte många olika fjärilsarter, det var nästan som ett eldorado. Vi kan säga att vi var mer en nöjda med resultatet. Till slut fan vi 13 olika arter av fjärilar.

Men det första som vi upptäckte var Klöverblåvingar som parade sig. Det fans riktigt många av dem. För utom Klöverblåvingar så såg vi Tosteblåvingar och Mindre blåvingar.


Klöverblåvingar som para sig.

Där efter fan vi några Mindre Guldvingar.


Mindre Guldvinge

Som att det inte räckte med parningar så såg vi Rapsfjärilar para sig också. Några andra arter av vita fjärilar som vi fan var Kålfjärilar, Rovfjärilar, Ängsvitvinge och Aurorafjärilar. Visst ja några Citronfjärilar kom flygande också.


Parning Rapsfjärilar

Men till slut så fan vi det vi letade efter nämligen Fetörtsblåvingar, vi fan totalt 15 stycken av dem.


Fetörtsblåvinge

Epilog: Vi var mer en nöjda med dagens resultat. Inte trodde vi att vi skulle finna så många arter så tidigt på vårkanten. Med tanke på det dåliga vädret som har varit. Våren är ca två veckor senare än vanligt i år.

7 reaktioner på ”Getå branter”

 1. underbara bilder, och wow, vad många olika som ni hittade. Tror att det är ett fjärils år i år, har sett många fjärilar här hemma också. Alltid kul att träffa någon som har samma intressen samt kan en hel del om det redan. 🙂

  vilka parningar.. så himla kul att se..

  ha ha ha, myran på klöverblåvingen funderar vad dom håller på med.. kul att den kom med… 🙂

  jo, jag får upp varning om trojansk häst här på din blogg… vet inte om det är nått på allvar eller om mitt Avast program är tokigt.. 🙂

  ha en skön kväll

 2. inte utan att man blir lite avundsjuk. Här är flera arter jag aldrig sett.
  En mindre guldvinge såg jag en skymt av men den ville inte vänta på mig. 🙁

 3. Men kors i himlen .. vilka underbara bilder 😀 jag njuter och njuter 🙂 Tänk att du fick se så många olika och även alla de parningar 🙂 helt otroligt 🙂

 4. Hej och tack för senast:) Det var väldigt kul! Hör av mig i Juli när jag är ute o åker kring Valdemarsvik så kan vi se om vi kan leta nya spännande arter då.

 5. Oj, imponerende bilder av alle de forskjellige sommerfuglartene! Du er utrolig god på å feste disse flotte skapningene til brikken, Rolf! jeg sliter med å komme nærme nok, eller det å få til en god vinkel/riktig perspektiv. En herlig serie til ren nytelse og inspirasjon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.