Gullviva den graciösa vårblomman

Gullviva är en av dom vårblommor som kommer tidigt på våren, men efter tussilago och blåsippor.
När Gullvivan slår ut med sina små gula basala bladrosetter, så vet man att sommaren är snart här. Jag tycker att Gullvivan är en av dom vackraste blommorna och med det menar jag, färgkombinationen som Gullvivan besitter.
Stjälken har en ljus och nästan magisk grön färg och kronbladen med sin gula färg samt dom härliga brandgula fläckar i dem.

Gullvivan är något märklig på grund av att den har två olika blomtyper. Den ena har ståndarna i kronpipens mynning, medan den andra typen Gullviva har ståndarna nere i kronröret. Man kan säga att ståndare och pistiller byter plats med varandra.

Gullvivan finns i i Syd- och Mellansverige, den växer i ängsmark, gräsmark och i skogar på mullrik mark. Det finns två arter till av vivor i Sverige, Lundviva och Jordviva och dom kan även korsa sig med varandra.
Kärt barn har många namn sägs det och det har även Gullvivan och den kan heta Gökblomma, Jungfru Marie nycklar, Oxlägg, Sankt Pers nycklar beroende på vart i landet vi befinner oss.


Gullviva Primula veris


Gullviva Primula veris


Gullviva Primula veris


Gullviva Primula veris


Gullviva Primula veris


Gullviva Primula veris

5 reaktioner på ”Gullviva den graciösa vårblomman”

 1. Gullviva är också en av mina favorit blomma, fick två av mamma för en dryg vecka sedan och dom ska snart blomma. Fantastiska färger som du skriver. 🙂 Härliga bilder och lite undervisning i ståndare och pistel, jag blandar alltid ihop dessa samt att jag vill kalla pistel till pastill….. 🙂

  kul att du gillar gulbrämad dykar bilderna, ja bilderna blev kanske inte så tokiga, svårt att fota när dom rör sej hela tiden,, 🙂

  ha en skön kväll

 2. Den blomma har jag haft länge här:)
  Gullvivan måste trivas bra på min fram sida för den började komma fram tidligt:)
  tusen tack för din fina kommentar .. att få en sån fin kommentar från en som dig som är så duktigt på att fota värmer verkligen:)
  ha en trevlig lördagskväll:)
  kram

 3. Vad bra att du var uppmärksam på pistill, Anki. Det är klart att det heter pistill och inte pistel. Så kan det gå när man har lite för bråttom. Och ståndare ska egentligen heta knapp och pistill ska heta märke, om det ska vara helt rätt. Men nu får den heta ståndare och pistill.

 4. Hej
  Får man låna dina bilder till ett skolarbete som eleverna kommer sätta upp på ett naturmuseum?

  MVH Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.