Havsöringslek i Vammarsmålaån

Nu är det full fart på öringsleken i Vammarsmålaån eller rättare sagt Vammarbäcken. För någon större Å är det inte längre upp i vattendraget, där är det inte bredare än en och halv meter.
Det är inte så många orter som har lekande öringar i sina vattendrag och som allmänheten kan njuta av på ett lätt tillgängligt sätt. Men det kan vi göra i Valdemarsvik.
Under söndagen räknade jag ca 10 lekande par längs med bäcken. En sak som jag upptäckte medans jag gick fram och tillbaka längs med bäcken, var att öringarna lät sig föras tillbaka. Troligen var det hanar som letade efter honor. Dessa hanar såg nästan döda ut men kvicknade till när dom kom fram till en hona. (Flöt tillbaka)
På en sträcka fan jag sju till åtta stycken som lekte på samma ställe.

Jag hoppades på att fånga en bild när dom hoppar upp ur vattnet, men sådan tur hade jag inte.

Vill bara poängtera att det är fiskeförbud som råder året runt i ån.


Havsöring Salmo trutta trutta


Havsöring Salmo trutta trutta


Havsöring Salmo trutta trutta


Havsöring Salmo trutta trutta


Havsöring Salmo trutta trutta


Havsöring Salmo trutta trutta

9 reaktioner på ”Havsöringslek i Vammarsmålaån”

 1. Så gøy å få se det 🙂 Rart de overlever når de mer eller mindre ligger på land som her, men det er kanskje en del av leken deres, at det er slik det skal foregå. Det var god fiskefangst Rolf, selv om man ikke kan spise dem så er det god mat for øynene 🙂

 2. Flotte bilder. Er det gytetid nå? Flott størrelse på fiskene. Må ha gått en stund i elva siden den skinnende blanke huden er blitt litt brunfarget…

 3. Men oj så roligt att få se dessa bilder 🙂 dom måste jag visa för min make också han kommer att bli helt lyrisk när han får se dom 🙂

 4. Jøss – dette var heftige saker! Må jo ha vært utrolig artig å bare stå der å se på disse smekre fiskene renne opp og ned bekken. Synes du har fått til en fin foto-dokumentasjon på opplevelsen din.

 5. Hej Rolf!
  Jättevackra havsöringsbilder. Jag är en hängiven lekspanare och brukar kolla till leken i kolmårdsbäckarna. Jag är lite nyfiken på hur havsöringsbeståndet i Vammarsbäcken mår nuförtiden. Jag tänkte bla på muddringsprojektet i Valdemarsvik. Har du spanat på någon lek de sista åren?
  Vänligen / Martin

 6. Hej Martin

  Det har inte blivit så mycket med att titta på leken det senaste året. Men dom gånger som jag har varit förbi, så är antalet mindre.
  I höstas såg jag bara 2 st som lekte. Det kan bero på muddringen i valdemarsviken eller på minken som finns i området.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.