Huggorm ett vårtecken

Att möta en orm tidigt på våren är ett av våra vårtecken. Och jag möte en söt liten huggorm härom dagen. Huggormen har oftast en relativt ljus grundfärg med ett mörkt sicksack-band längs ryggen. Ofta är grundfärgen ljusbrun och bandet mörkbrunt.
Men det är inte ofta jag träffar på dessa ljusa huggormar, dom som jag träffar på är nästan helt svarta. Det kan ni se på bilderna som jag har tagit.

Har man ormar på sin tomt så är det bättre att fånga in dem, än att slå ihjäl dom. Använd en hink med plastlock och kör minst 2 kilometer från hemmet, gå den sista biten för utplacering i skogen.

Arten är fridlyst i Sverige, liksom de övriga ormarna.


Huggorm Vipera berus


Huggorm Vipera berus


Huggorm Vipera berus


Huggorm Vipera berus


Huggorm Vipera berus Ljus färgad variant


Huggorm Vipera berus Huggorm med rödbrun grundfärg. (Äsping) Beroende på vart i landet man bor kan äsping betyda ung huggorm. Men jag framhåller den rödbruna färgen som äsping.


Huggorm Vipera berus Nyligen ömsat skinn

Fler reptilbilder hittar ni här:

Svenska ormar
Ormöga 2
Ormögon
Skogsödlan
Vattensnok eller vanlig snok
Hasselsnok
Huggorm ett vårtecken

20 reaktioner på ”Huggorm ett vårtecken”

 1. vilka vackra bilder du tagit på dom. Jag har inte sett någon än. Inte någon av de kallblodiga. Men de kommer väl. Fasst huggormarna är svåra, de sticker iväg så kvickt.
  Trevlig Helg

 2. härligt!!! fantastiska bilder du fick på huggormen,, har du lagt märke till att deras ögon är röda samt att pupillen är som ett streck? Snoken har runda pupiller samt att ögat är inte rött.
  Man kan ta fel på huggorm och hasselsnok men på ögonen kan man se skillnaden, jag tror personligen att pga hasselsnoken är utrotningshotat så kan det till viss del att folk slår ihjäl fel orm, tror det är en huggorm men är hasselsnok… ja, alla grod- och kräldjur är fridlysta och får inte avlivas. Men tyvärr styr rädslan hos folk och ormen avlivas.
  Vi har en huggorm som bor nära vår gräsmatta, är ett litet skogsområde nedanför och den ormen får gärna bo där. 🙂

  Bilden där huggormen är i huggläge, jsises, kanon bild. jag hoppas få tillfälle att fota en sån i sommar, men frågan är vilket objketiv man ska använda, macro eller 300 mm? 🙂

  grattis till den fantastiska upplevelsen och till dom fina bilderna..

 3. fantastiska bilder på huggormen .. ett stort grattis till dig .. det måste ha varit otroligt roligt att få se den och kunde få så underbara kort på den.
  ha en glad påsk:)
  kram

 4. Såg huggorm på golfbanan för ett tag sedan, låg och “solade” mitt i banan, den var då minsann inte ett dugg rädd, kunde peta på den försiktigt med klubban, den mer eller mindre reagerade inte, jag vände på klubban och petade på ormen med gummiskaftet, då högg den direkt, förmodligen kände ormen att att järnet inte var något “bitbart” medans gummit var så att säga bitbart. Försökte få ormen att ringla av banan men det gick inte som sagt så den fick ligga kvar….

 5. Såg en huggorms unge idag.Den låg och solade sej på asfalten vid huset. Sökte på nätet och fick fram att ungarna inte föds förren i slutet av juni??? Sa till vaktmästaren som tog ut den i skogen..
  Fina bilder .. Liten rysning, hur nära var du???

 6. Vilka fina (men läskiga) bilder! Häromdagen fick min lilla hund syn på “en pinne” som rörde sig! Den var ca 20 cm lång, ett pekfinger tjock och färgen var likt en torr och avbarkad liten tallgren! Både hunden och jag såg när den ringlade iväg. Var det en Hasselsnok?

 7. Jag tror att det var en kopparödla, kopparorm som ringlade iväg. Den har den färgen som du beskriver.

 8. Sprang på en huggorm idag som gjorde mig lite osäker, den hade nämligen flera bruna nyanser , men efter lite läsning här & bra bilder så är jag med på banan igen:) Tackar!

 9. Hej Rolf, det ringlade förbi en svart sak 10 cm från min fot tidigare i eftermiddag. Jag som är riktigt rädd för orm fick mig en härlig liten chock… Jag och min man letade upp den för att få oss en bra titt på den och den var helt svart med, vad det såg ut som, gröna streck på käkarna. Den hade ringlat ihop sig i en bergsskreva så det var svårt att se hur lång den var, men den var inte aggressiv, vi petade med en pinne precis framför nosen på den men den låg blixt stilla.
  Vi bor vi två sjöar, 300 och 100 meter ifrån huset, Men närmast runt huset har vi åker och ormen i en bergig slänt. Vad tror du, var det en svart huggorm eller en snok?! Tack!

 10. Hej Anders!
  Att ögonen får en annan färg beror på att dom ska ömsa skin. Det är när skinnet på ögat har lossnat som färgen ändras till ljusgrå/ljusblå.
  Jag har en bild på en huggorm som har den färgen på ögonen, men bilden i sig är så pass dålig så den vill inte jag lägga ut.

 11. Hej!

  Såg en svart orm idag. Den var ca 20c och hade en gul rand runt halsen.
  Den är kvar vid ingången till huset. Vet du eller nån annan va det är för orm. Är den farlig??
  Marjane

 12. huggormar är otroligt vackra djur även om jag är rädd för dem och jag är en stadig huggormpåträffare förra våren såg jag 4-5 st samt idag fick jag se min första huggorm när ja va ute och gick med hundarna och han tittade så fint på oss var nog fortfarande lite seg efter vinterdvalan men mitt hjärta voltade ändå för mina ena hund höll på att trampa på han..vilket hon inte gjorde då jag hann dra undan henne..

 13. Hei! Vilka underbara fotografier 🙂
  Jag såg precis en tjock svart orm som ringlade ifrån hönsen i trädgården. Han var vit på huvudet, men de har jag inte sett nånstans här i ditt galleri. Jag satte mig genast och googlade på huggorm, och jag hamnade här. Nu känner jag mig ganska säker på att det här inte bara var en lite kopparorm.

  Behöver jag oroa mig? Jag såg ormen även igår, ett par meter bort nedanför stentrappan befann han sig då.. Borde jag vara rädd och vaksam? Förstår du dig på ormar? 😛

  Jätte fint galleri, men trist att de sitter en sån “bakgrunder.com” på alla bilder. De drar ner kvaliteten och jag tar dig tyvärr, mindre seriöst när du förstör dina egna bilder på de viset 😉

 14. Hej! Hittade en orm på vår lilla ö som vi rodde över till den betydligt större grannön.
  Den var grå, lite ljusgrå undersida och ljusblå ögon. Ca 1 meter lång och ca 3,5 cm i diameter. Kan det ha varit en huggorm?

 15. Jag är inte säker på det. Det kan vara en hasselsnok. När ormar börjar ömsa skinn, då får dom en blåaktig ton i ögonen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.