Kamerainställningar

När man ska fotografera insekter och fåglar så ska ni börja med att välja bländarprioritet (A) eftersom du då får kontroll över storleken hos bländaren. Jag väljer oftast bländare F5,6 i första läget, där efter kan jag justera upp eller ner efter behov. Är jag långt ifrån fotoobjektet försöker jag välja bländare F2,8 om jag är nära försöker jag med bländare F7,1 eller F8.

Nästa steg blir att välja punktmätning/spotmätning. Det innebär att den mäter mitt i centrum och tar inte hänsyn på omgivningen runt omkring. I det här fallet är insekten eller fågeln som bara mäts.
Steg 3 blir att välja ISO läget. När det gäller Nikon så är grunden för ISO 200. Är det mulet väder kan ni välja ISO 1000 eller högre, men tänk på att bilden blir grynigare ju högre värde ni använder. Är det ful solsken använd ISO 200 eller ISO 100. Ni kan även blända ner till F10 eller F16.

Tänk på slutartiden. Ni bör ligga runt 1/320 till 1/400 sekund för att få en skarp bild.
För att ni ska ligga runt dessa tider får ni justera ISO-talet samt ändra bländaren. Det är ett samspel med ljuset och tiden varje sekund. Som jag alltid säger ta många bilder och gör små justeringar mellan varje bild.

Dessa två bilder är tagna under en solig dag med ISO 200. Vi får en bra slutartid och kan välja vilken bländare vi vill. Första bilden har jag använt F5,6 med en slutartid på 1/800. Det innebär att bakgrunden suddas ut och skärpedjupet täcker hela  fågeln. Bild nr 2 har jag använt F8,0 och en slutartid på 1/400 sekund. Här kan man se att förgrunden är lite skarpare och även bakgrunden syns tydligare. Skärpedjupet börjar före och sträcker sig förbi fågeln. Här skulle jag ha använt bländare 4 och en slutartid på 1/1000 sekund. Men mitt objektiv tillåter inte det. Suck!

Gräsands hane
F5,6 ISO 200 tid 1/800 sekund 300mm

Gräsands hona
F8,0 ISO 200 tid 1/400 sekund 300mm

Andra bloggar om: , , , ,
Är det intressant?

6 reaktioner på ”Kamerainställningar”

 1. Såå otroligt fina bilder på änderna, gillar speciellt den på hannen!! Bra tips som jag ska försöka komma ihåg 🙂 Jag är fö väldigt dålig på att prova olika inställningar, har inte riktigt förstått hur de olika inställningarna påverkar resultatet, men framöver när det blir varmare så ska jag ge det tid! 🙂

 2. Woow .. vilka bilder du har fått här på dom 🙂
  Jag använder 7.1 i bländare när jag fotar fjärilar . och fokus i mitten förstås 🙂
  kram

 3. Jaha?? Bara skojar, men alla siffror går runt i huvudet på mig!
  Första bilden var helt enormt bra! Sånt väder hade vi också igår.
  Ha en fin dag! /Pia

 4. Tack snälla..helt lysande..nu ska jag köra i A samt spotmätning..blir en härlig utmaning..återkommer med resultat..ha det..Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.