Mindre Guldvinge den kvicka fjärilen

Mindre guldvinge är en liten och nyfiken fjäril som sitter gärna kvar in i det längsta innan den flyger iväg. Den påminner lite om Grönsnabbvingen sätt att flyga upp en kort bit och sedan återvända till en närliggande blomma eller gren. Därför är den en tacksam fjäril att fotografera, det är oftast bara och vänta en stund så sätter den sig.

Men är det på flyghumör, så flyger den kvickt längs med marken med tvära kast och då kan det vara svårt att upptäcka den. Men den flyger inte så länge, utan den sätter sig ganska så snart för att sola sig.
I Sverige finns det fyra arter av guldvingar. Dessa är Violettkantad guldvinge, Violett guldvinge, Mindre guldvinge och Vitfläckig guldvinge. I norden finns ytterligare två arter och dessa heter Kärrguldvinge och Sotguldvinge.

Mindre guldvinge – Small Copper

Mindre guldvinge tillhör juvelvingarna och där finns även Grönsnabbvingen och alla blåvingar. I Sverige finns det fyra arter av guldvingar var av Mindre guldvinge är en av dem, med en vingspann på 22 – 34 mm. Man skulle kunna tro att det är den minsta guldvingen, men så är inte fallet. Den som är minst är Violett guldvinge som har ett vingspann på 22 – 26 mm.

Mindre guldvinge är den som flyger först på våren och sist på hösten, under vissa år kan det bli 3 generationer. Och då kan dom flyga ända in i November. Den finns i södra Sverige och längs med kusten upp till Skellefteå. I bland kan man se blå prickar på bakvingens översida, se bild 4. Som larv lever den på bergsyra.

Mindre guldvinge Lycaena phlaeas
Mindre guldvinge Lycaena phlaeas

Mindre guldvinge Lycaena phlaeas
Mindre guldvinge Lycaena phlaeas

Mindre guldvinge Lycaena phlaeas
Mindre guldvinge Lycaena phlaeas

Mindre guldvinge Lycaena phlaeas
Mindre guldvinge Lycaena phlaeas

Mindre guldvinge Lycaena phlaeas
Mindre guldvinge Lycaena phlaeas

Mindre guldvinge Lycaena phlaeas
Mindre guldvinge Lycaena phlaeas

Fler fjärilar ser ni här:

Rödgul höfjäril Colias croceus
Skogsvitvinge Leptidea sinapis
Mnemosynefjäril Parnassius mnemosyne
Vårfjärilar som kläcks tidigt på våren
Väntan inför dagfjärilarnas återkomst
Sotnätfjäril Melitaea diamina
Gullvivefjäril
Brunfläckig pärlemorfjäril
Svartfläckig glanssmygare Carterocephalus silvicola

7 reaktioner på ”Mindre Guldvinge den kvicka fjärilen”

 1. De är så vackra dina fjärilar:) jag kämpar som en galning för att få kort som är hälften så fina som dina på fjärilarna:)
  Det är en fröjd att titta på:)
  kram

 2. Fantastiska bilder, vilken skärpa på ögat du fått till, har du lagt till mer skärpa i photoshop? :-)och vilka mustiga färger! Tummen upp!

  ja inte kul att vara utan kamera, hoppas dom lagar den inom rimlig tid, men har så mycket att pyssla med så jag överlever nog, men det är ju högsäsong för en nu men vad göra? bara att vänta och be till högre makter. 🙂

  ha en skön kväll

 3. vilken underbar dag det har varit idag:) . jag har funderat på om det finns vissa ställen som man kan hitta trollslänter på? jag skulle så gärna vilja ha en bild på en sån ..de är så vackra 🙂
  ha en fin kväll

 4. Vilka fantastiska fjärilsbilder!! Vad använder du för kamera och objektiv för att få så otroligt bra och klara bilder? Idag har jag och mamma varit ute och jagat fjärilar för fulla muggar 🙂 Men dom små retstickorna fladdrade runt och vägrade att sitta stilla så att vi skulle få några möjligheter att ta bra kort på dem 😉

 5. Hej!
  Riktigt fina macro bilder! Hoppas du får en bra och solig dag. Och jag definetivt kika in här igen =D
  MVH Marie

 6. härliga bilder du fått på den. Jag såg en för några dagar sedan. Men den låg död på cykelbanan. Den hade blivit påkörd. 🙁

 7. Fantastiskt fina fjärilsbilder och kul att du skriver om fjärilarna. Jag har lärt mig hel en hel nytt. Jag kommer att kika in lite oftare för att lära mig mer så fortsätt skriva.

  /Stefan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.