Mindre tåtelsmygare Thymelicus lineola

Mindre tåtelsmygare är en av våra mindre fjärilsarter som flyger under högsommaren. Den är så liten att man lätt missar att det är en fjäril man ser flyga, man måste stanna upp för att se denna vackra lilla fjäril. Den är en skicklig flygare som flyger lågt över ängsmarkerna med tvära kast. Så det gäller att hänga med.

Mindre tåtelsmygaren har en orange till gulbrun färg på ovansidan av vingarna med mörkbruna ytterkanter. Denna smygare är en art som saknar fläckar på undersidan av vingar. Undersidans färg är enhetligt ljus bers färgad till gul. Antennens topp ska vara svartaktig runt om. Större tåtelsmygarens antenntopp har en gulbrun undersida. Större tåtelsmygare ska inte finnas i Sverige men jag håller nog inte riktigt med där, den finns närmast i Danmark.

Denna fjäril tycker om att flyga på dom flesta ängsmarker men föredrar torra gräsmarker och längs med grusvägar. Det positiva är att den expanderar norrut. Själv har jag inte noterar någon ökning inom mina inventeringslokaler, det är ungefär samma antal varje år.

Mindre tåtelsmygare – Essex Skipper

Vingspann från 22 till 28 mm. Flygtiden infaller från slutet av Juni till slutet av Augusti. Man finner den från Skåne i söder till Gästrikland i norr. Larven lever av olika gräsarter, t.e.x. timotej, hundäxing och kvickrot. Den tillhör familjen Tjockhuvuden och underfamiljen smygare.

 

Mindre tåtelsmygare - Thymelicus lineola
Mindre tåtelsmygareThymelicus lineola

Mindre tåtelsmygare - Thymelicus lineola
Mindre tåtelsmygareThymelicus lineola

Mindre tåtelsmygare - Thymelicus lineola
Mindre tåtelsmygareThymelicus lineola

Mindre tåtelsmygare - Thymelicus lineola
Mindre tåtelsmygareThymelicus lineola

Fler fjärilar ser ni här:

Gullvivefjäril
Brunfläckig pärlemorfjäril
Påfågelöga
Hagtornsfjäril
Violett blåvinge
Ljungblåvinge
Midsommarbåvinge
Vinbärsfuks den flikiga
Smultronvisslare den oansenlige

8 reaktioner på ”Mindre tåtelsmygare Thymelicus lineola”

 1. Underbara bilder som vanligt, lite svårt att skilja ängssmygaren från den lilla tåtelsmygaren men upptäckte att ängssmygaren har en mer markerat svart streck ovanpå vingen än den mindre, stämmer det tro? 🙂

  Idag blåser det halv storm här, men vi har sol i alla fall och snön den minskar mer och mer … . 🙂

  ha en skön lördag

 2. Visst är det så. Ängssmygaren har en svart kraftigt svagt böjd linje på ovansidan av vingarna. Även Större tåtelsmygare har en kraftigare svagt böjd linje.

 3. Du tar verkligen underbara bilder! 🙂

  Sv: Vårstädning är något man gärna skjuter på, och för egen del så är detta lite röj efter den som bodde här tidigare. Visserligen har jag bott här i två år, men andra saker har prioriterats över vårstädning.

  Fast inte detta år. Arma kropp, säger jag bara!

 4. Vilken liten sötnos! 🙂
  Och bilderna är ju så otroligt bra! Vilken skärpa, speciellt i den sista där det är två stycken! Det är ju inte lätt att få skärpan så där på båda!
  Kanonjobb! 😀
  Tack för din kommentar hos mig!
  Ha en fin helg!
  /Pia

 5. Så underbara .. så fina bilder 🙂 Alltid lika kul att få komma in hit och titta på dina vackra bilder här 😀

 6. Ja jösses så många fjärilar man ser nu. Vet du vad, jag kan höra två ormvråkar alldeles bredvid huset, så det håller nog på att bygga bo här. Spännande med fortsättningen. Kanonbilder som vanligt. Ha en bra dag och sköt om dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.