Nattfjärilar

Dagen började mulet och blåsigt men molnen minskade efterhand. Jag tog min sedvanligt promenad på banvallen, när telefonen ringde. Det var Ambjörn Johansson som ville komma och titta på Ängsvitvinge. Vi gick fram och tillbaka på banvallen och såg några Ängsvitvingar och Skogsvitvingar. Så här års är det svårt att urskilja dessa arter, efter som dom är så lika varandra. Eventuellt ska Ambjörn med mig och Sverker till Torrö naturreservat och titta på Apollofjärilar. Någon gång från den 5 till 9 Juli. Det kan bli riktigt roligt när tre fotonördar träffas.
Vi kanske blir fler som träffas, vem vet. Kanske ni?

Men i dag blir det inga dagflygande fjärilar som jag lägger ut, utan dagflygande nattfjärilar. Dessa fjärilar är också färgglada och har fantastiska mönster på vingarna. Men är betydligt svårare att fotografera. Speciellt Gulbrokigt slåtterfly är det svårt att få en riktig bild på, det räcker att bara titta på den så sticker den iväg.
Vitfläckigt ängsmott Anania funebris
Vitfläckigt ängsmott Anania funebris

Liten buskmätare Chiasmia clathrata
Liten buskmätare Chiasmia clathrata

Grå tigerspinnare Diaphora mendica
Grå tigerspinnare Diaphora mendica

Guldljusmott Pyrausta aurata
Guldljusmott Pyrausta aurata

Gulbrokigt slåtterfly Euclidia glyphica
Gulbrokigt slåtterfly Euclidia glyphica

Andra bloggar om: , , , ,

13 reaktioner på ”Nattfjärilar”

 1. Flott med sommerfugler, de begynner å dukke opp her også nå. Det har vært litt dårlig vær i det siste, men det ser bra ut framover nå så kanskje jeg får sjansen til noe foto.

 2. Hejsan !
  Inte fotonörd, men väl bloggnörd, f.d.FB-nörd som älskar fjärilar.
  Fick en till Morsdag tillverkad av fågelfjädrar. I lila.

  Underbart namn “sommarfåglar”

  Tittar in nån gång mellan varven.

 3. Men oj så fina dessa var! Och som vanligt fint fotade också!
  Tänk så mycket vackert det finns och som man inte har en aning om!

  Tack för din kommentar om “mina” bärfisar! 😀
  Ha en fortsatt fin långhelg!
  /Pia

 4. Flotte sommerfugl-bilder. Sommer varme og tørrvær hos deg. Ikke mange sommerfugler å se her i vårt kalde, fuktige og vindfulle område…
  Ha en fin kveld!

 5. Nu vet jag vad jag skall titta efter imorgon när jag skall till mitt fjärils ställe 🙂 Vi skall åka tidigt på dagen och vara där i flera timmer .. bara att hoppas att man ser några då 🙂 underbara vackra bilder . och nu har jag fått sett två stycken som jag aldrig har sett förut här hos dig idag 🙂

 6. Som en fjärilsdans i sommarhagen..helt underbart..ha det så gått..Maria

 7. Det kan vara riktigt vackra och stora är en del av dem också 🙂 Härliga bilder du lagt ut. Ja, vem vet. Kanske kommer det fler besökare till ängen.

 8. underbara bilder och fina fjärilar. 🙂

  varmt här idag, var svag vind från rätt håll på förmiddagen men nu har den ökat och snurrat till sej lite men det är fortfarande varmt.. 🙂

  ha en skön lördag

 9. Min kunskap om fjärilar är inte så stor….dagflygande nattfjäril. Vad är det som gör en nattfjäril till nattfjäril?

 10. Först och främst så har nattfjärilen en mera luden kroppsbehåring. Deras antenner kan se ut som en tv antenn, med mindre sidospröt längs med själva antenn. Oftast så är deras antenn smal och rak. Det som dagflygande fjärilar har på sina antenner är en liten klubba högst upp på toppen av antenn. Nattfjärilar saknar denna klubba. Det är väl i huvudsak det som särskiljer dessa fjärilar åt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.