Natursköna Omberg

Jag chansade och åkte till Omberg, fast att väderprognosen sa att det fanns risk för regn.
När jag åkte var det växlande mulet och soligt, när jag kom fram var det en klarblå himmel som möte mig. Vilken tur tänkte jag och klev ur bilen med raska kliv. Med lite information från Sverker Hultengren begav jag mig in i Ostmossens naturreservatet. Jag spejade länge och väll och gick fram och tillbaka flera gånger men någon Gullvivefjäril såg jag inte till.


Röd gullviva

Men jag fick syn på många andra vackra ting som Röd gullviva, Smörboll och S:t Persnycklar.


S:t Persnycklar


Smörboll
Trollius europaeus

Jag vet inte varför det  jämn dyker upp fjärilar som parar sig, när jag är ute på en fotorunda. Sist så var det i Getås branter. Och denna gång så fick jag se skådespelet från ett par Prydlig pärlemorfjärilar.


Prydlig pärlemorfjärilar Boloria euphrosyne


Smultronvisslare Pyrgus malvae

Efter att ha gott i ett par timmar tyckte jag att det var dax för lite mat. När jag hade ätit färdigt kommer det fram två äldre herrar på den lilla grusvägen. Och dom är också där för Gullvivefjärilen. Dessa två herrar har sätt 20 stycken lite högre upp och på höger sida av vägen. Raskt så springer jag upp till det nya stället och finner tre personer till som är där av samma ärende. Nu är vi 4 personer som går och letar efter denna fjäril.

Och till sist finner vi ett enda exemplar av Gullvivefjärilen.
Snacka om en total lycka när jag ser den ljuva lilla fjäril.


Gullvivefjäril Hamearis lucina

Andra bloggar om: ,, ,,

7 reaktioner på ”Natursköna Omberg”

 1. Godt å dra på tur når solen skinner og naturen viser seg fra den gode siden som her, utrolig flotte bilder Rolf, imponerende skarpet du får!

  Ha en fin søndag! 🙂

 2. En skikkelig smak av sommer dette, Rolf! Her er det 8 grader og regn for øyeblikket, så jeg lengter til sommervarme, duft av blomster og vakre sommerfugler. Nok en gang har du brukt makroobjektivet på en imponerende måte. Her er det bare å studere og plukke opp tips til egen fotografering!

 3. Vilken glädje i fotokonst du delar med dej av..ang de där två som gör det där..det e ju den tiden nu..eller hur..Maria

 4. Woow vilka kanon bilder och vilken tur du har jämt med dina fjärilar 😉 tänk att få så otroliga vackra bilder på dom även när de parar sig . Det var härliga vackra .. underbara bilder du bjuder på idag och jag tittar och njuter 🙂

 5. Jag har inte varit på Omberg sedan jag var barn, vad jag kan minnas. Roligt att du faktiskt hittade Gullvivefjärilen, den var ju verkligen fin.

 6. underbara bilder 🙂 förstår och känner din lycka när du fann den du åkte dit för.. adrenalinet går igång rejält innan man har lyckats få en bild…

  ha ha ha, själv råkar jag ut för parande skalbaggar och tvåvingar, tror vi har något osagt avtal med insekterna.. 🙂 en skalbagge satte sej på mitt finger idag när jag höll upp det i luften….
  Vilken tur du fick med vädret ändå.. hade inte varit någon höjdare om det hade börjat regna rejält.. 🙂

  ha en skön kväll

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.