Nötväcka

Om det är någon vinterfågel som har abonnerat på fågelbordet så är det Nötväckan. Den flyger nästan alltid direkt till fågelbordet utan att mellan landa på någon gren. Och skulle den vara på marken så har maten tagit slut i fågelbordet.
Nötväckan skulle jag vilja säga är formel 1 bilens motsvarighet i fågelvärden, den flyger blixtsnabbt fram till bordet och lika snabbt försvinner den till ett närbelägget träd.

Nötväckan lever i huvudsak i den södra delen av vårt land, med den nordligaste gränsen kring Uppsala. Längd mellan 14 till 14,5 cm.  Vinge längden är mellan 82 till 90 mm. och vikten är ca 21 till 25 gram. Huvudsaklig föda är insekter undre sommaren och bär och frön under vintern.

Nötväcka Sitta europaea
Nötväcka Sitta europaea

Nötväcka Sitta europaea
Nötväcka Sitta europaea

Nötväcka Sitta europaea
Nötväcka Sitta europaea

Nötväcka Sitta europaea
Nötväcka Sitta europaea

Fler fågelbilder hittar ni här:

Nötskrika
Vinterfåglar inpå knuten
Svartmes
Vinterfåglar vid fågelbordet
Knipa
Skrattmås
Sothöna
Mandarinand
Sparvuggla
Stjärtmes
Ormvråk
Sädesärla
Större hackspett
Domherre
Vinterfåglar inpå stugknuten del 3
Stenknäck del 2
Bergfink
Stenknäck
Sparvhök

11 reaktioner på ”Nötväcka”

  1. vi har nötväcka, jag bor i Hälsingland och den kommer varje vinter och äter. Den äter fett med frön och nötter i men även rent solrosfrö och jag tror den pickar lite havre med 🙂

    vackra bilder som vanligt bjuder du på 🙂 här har fåglarna blivit mindre i antal, förmodar dom hittar lite mat i skogen på dagarna när solen värmer, men gråspetts paret är hit två gånger om dagen och äter fett.

    ha en skön fortsättning på dagen

  2. Kors i taket . vilka bilder du har fått på den 🙂 så rena och så klara 🙂
    Du är kanon på att fota ..men det visste man ju förstås 🙂

  3. De er lynraske til og fra fuglebrettet, og som du sier er de ikke ofte innom andre greiner som de andre, det har jeg i grunn ikke tenkt på før. Nydelige bilder du har fått av den Rolf!

  4. Vi bor i Arjeplog (långt upp i norra Sverige) och har fågeln vid vårt fågelbord, så den verkar sprida sig längre och längre norrut.

  5. Här i Grangärde har vi många nötväckor året runt. Dom har blivit ganska orädda på senare tid. Dom inspekterar fågelholkarna varje dag och äter massor av solrosfrön. Deras pipande hörs ständigt, vi har börjat att kalla den för “Pip Larsson”. En rolig fågel.

  6. Hej!

    Kikat in på din hemsida :)Fina klara bilder som sagt var. Vet du att nötväckan som du beskriver under några år nu börjat etablera sig även här uppe i Norrbotten-Piteå/Boden-trakten mest. I höstas hade /har vi till och med ett besök av sibirisk nötvävka men de som är här mest är sitta europea.Runt 30 individer har rapporterats in under höst/vinter. En läcker fågelbordsbesökare!

    Ha det!

    Hälsningar Elsa R, nätverket Strandskatorna

  7. Hej.
    Jättefina bilder.
    Jag bor 3 mil från Östersund och hos oss har vi nötväckor hela vintrarna.
    Nu har jag en som håller till i en holk och försöker locka dit en hona.
    Dom bor väl inte i holkar?
    Hej hej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.