Rapsfjäril Pieris napi

Rapsfjärilen är en av våra vanligaste fjärilar som vi kan se flyga tidigt på våren och till sena hösten. Den är den första vitfjäril som kläcks tidigt på våren, redan i April månad.
Översidan av vingarna har en vit bakgrund med svagt framträdande svarta ribbor. Honan har två svarta fläckar och hanen har en svart fläck. På toppen av övre vingpar har den en svartgrå fält. Undersidan har en gulaktig med en tydlig olivgrön pudring längs med vingribborna. Den andra generationen har en svagare färgsättning och mindre pudring.

Den är allmän i alla biotoper förutom på kärr och myrmark. Men är mera vanlig på blomrika ängsmarker och lövskogsvägar. Den flyger med en rak och fast kurs men ser lite fladdrig ut i sin flygning. Glidflyger med vingarna något bakåt fällda. Är troligen den allra vanligaste dagflygande fjärilen i Sverige.

Rapsfjäril – Green-veined White

Vingspann från 37 till 53 mm. Flygtiden infaller från April med första generationen och andra generationen till September. I södra Sverige kan det förekomma en tredje generation. Larven lever på Löktrav, Vejde och Ängsbräsma. Den finns i hela Norden förutom på Island. Rapsfjärilen tillhör familjen Vitfjärilar.


Rapsfjäril Pieris napi


Rapsfjäril Pieris napi


Rapsfjäril Pieris napi


Rapsfjäril Pieris napi


Rapsfjäril Pieris napi


Skogsgräsfjäril – Silverstreckad pärlemorfjäril – Rapsfjäril

Fler fjärilar ser ni här:

Gullvivefjäril
Brunfläckig pärlemorfjäril
Påfågelöga
Hagtornsfjäril
Violett blåvinge
Ljungblåvinge
Midsommarbåvinge
Vinbärsfuks den flikiga
Smultronvisslare den oansenlige

15 reaktioner på ”Rapsfjäril Pieris napi”

 1. Det var inte dåligt att få så många olika på en och samma bild och blomma 🙂 Det var kanon snygga bilder ,,precis som det brukar vara här hos dig 🙂

 2. Hej Rolf !

  Det blev massor av fjärilar idag.
  Gruppen “Vi som gillar fjärilar” på FB fick jag se två idag.
  En av dem skulle resa på en Fjärilssafari långt bort.Och ta bilder på de han möter.Spännande resa, måste ju vara till ett varmt land.

  Trevligt med Dina fjärilar.Piggar upp.

 3. Ja, denne kjente jeg igjen! Rapssommerfuglen er faktisk ganske så vanlig her på Hitra også. Jeg har nok noen eksemplarer liggende i arkivet, men neppe noen som når opp til de kvalitetsfotoene du viser oss her, Rolf! Nydelige bilder med suveren positur og skarphet nok en gang. Blir aldri lei av å se på sommerfuglene du fotograferer, Rolf! Men nå blir det vel mest å grave i arkivet og glede seg til våren med hensyn til nye sommerfuglbilder?

  Ha ei fin uke!

 4. hej! jättefina bilder verkligen 😀

  en snabb liten fråga bara. får man andvända din bilder till en blogg header? :O

 5. Helt underbara bilder på den fina rapsfjärilen och de andra! 🙂
  Glömmer aldrig när jag såg en rapsfjäril flyga konstigt och trodde att den var skadad, men det var ju två parande som flög! Detta var i maj månad och det känns som en evighet sedan nu! Tror jag har lärt mig en hel del sedan dess. 🙂

  Tack för din kommentar, Rolf! Alla har vi begränsad tid som vi kan lägga på datorn och bloggandet så inte kan man hinna skriva på alla inlägg som görs. En del lägger ju ut nya tre gånger om dagen!
  Det är trevligt när du tittar in lite då och då, Rolf!
  Ha en fin dag! /Pia

 6. mm, den där flög ovanligt mycket och länge i år. Trodde nästan den skulle fortsätta över vintern.

  jag har lagt ut “odjuren” nu om du vill se dom. 🙂

 7. Underbara bilder 🙂 kul att du fick tre olika på samma ställe på sista bilden.

  Är lite kryp i farten fortfarande här, kollade efter hoppstjärtar i skogen i löven men idag var det nog för kallt i luften, eller så missade jag dom.

  ha en skön kväll

 8. Fantastiskt underbara bilder, jag älskar dom!
  Skärpan & ljuset är helt underbar!

  Vad använder du dig av för fotoutrustning? 😀

  Mvh Melissa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.