Rödhake

Rödhaken är också en vinterfågel som kommer till våra fågelbord. Men den hamnade långt ner på listan under inventeringen “Vinterfåglar inpå Knuten 2010“. Det är mera troligt att dom flesta flyttar ner till Medelhavsområdet under vintern. Men denna fågel kom lite senare när säsongen var över för vinterfåglar och troligen så har den kommit tillbaka från Medelhavet. Som ni ser så har snön smält redan och dessa bilder är tagna i April. Rödhaken är en insektsätande tätting som äter spindlar, mask och bär.

Det verkar som att den tycker om talg och vår fågel åt friskt ifrån en talgboll. Kokosboll med talg och fröer. Jordnötter var en annan föda som den tog för sig av men hade stora svårigheter att sitta kvar på jordnötsautomaten, på grund av sina långa ben.

Rödhaken har en längd från 14 till 15 cm, vinge från 64 till 76 mm. Vikten är mellan 13 till 19 gram. Den är lätt att känna igen på den röda bröstet och den olivbruna ovansidan. Den finns i nästan hela vårt land förutom i fjällen och Lappland.

Rödhake Erithacus rubecula
Rödhake – European Robin Erithacus rubecula

Rödhake Erithacus rubecula
Rödhake Erithacus rubecula

Rödhake Erithacus rubecula
Rödhake Erithacus rubecula

Rödhake Erithacus rubecula
Rödhake Erithacus rubecula

Rödhake Erithacus rubecula
Rödhake Erithacus rubecula

Rödhake Erithacus rubecula
Rödhake Erithacus rubecula

Rödhake Erithacus rubecula
Rödhake Erithacus rubecula

Fler fågelbilder hittar ni här:

Mindre korsnäbb
Nötväcka
Grönfink
Stenknäck del 2
Bergfink
Stenknäck
Sparvhök
Nötskrika
Svartmes
Vinterfåglar vid fågelbordet
Knipa
Skrattmås
Sothöna
Mandarinand
Sparvuggla
Stjärtmes
Ormvråk
Sädesärla
Större hackspett
Domherre
Vinterfåglar inpå stugknuten del 3
Vinterfåglar inpå stugknuten del2
Vinterfåglar inpå stugknuten

6 reaktioner på ”Rödhake”

 1. Mange fine bilder av Rødstrupen (som den heter her), det er ikke så mange å se av den på vinteren, men vi har som regel et par stykker som er i området her hele året, men enn så lenge har jeg ikke sett den i vinter, kanskje de har flydd til varmere strøk i år… 🙂

  PS: Noen ganger når jeg kommer inn på bloggen din så åpner den ikke riktig, selve bloggen er veldig smal og det er bare en tynn stripe med bilder å se her, men med refresh et par ganger blir den grei igjen.

  Ha en fin dag Rolf 🙂

 2. Underbara bilder du har fått på den lilla sötnosen!
  Jag fotade “min” lite idag, så det verkar som den tänker stanna hos oss i vinter.Vi bor i norra Skåne. Läste att rödhakens långa smala näbb inte klarar av att skala frön, för att den är specialiserad på att ta insekter. Den sitter därför under fågelbordet och tar sådant som de andra fåglarna tappar. Men det visste du säkert redan?
  Ha en bra dag! Mvh Pia

 3. härliga bilder, så underbart vackra är dom rödhakarna. Vi hade ett par som hade bo inte långt från huset i somras, men nu har dom nog flytt till medelhavet men kommer nog till våren igen..:-)

  ha en fin fortsättning på dagen

 4. Flotte rødstrupebilder! Den er sjelden også hos meg vinterstid.
  Har ellers samme problemet som Rune når jeg åpner bloggen din, den blir ekstremt smal, ting legger seg over hverandre…
  Løser seg opp når en oppdaterer en to tre ganger…
  NB! Nå funka det helt normalt!!

 5. Jag blir lika glad varje gång jag kommer in hit och få dina vackra bilder på fåglar och fjärilar och . ja allt annat smått och gott som du fotar och får så otroliga vackra bilder på 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.