Skogsvisslare Erynnis tages

Den här fjärilen tror jag dom allra flesta missar när man är ute på en promenad. Den är liten och brun och flyger eller sitter i marknivån.Det är väldigt sällan man ser den sitta på blommor. Skogsvisslaren har en ganska diskret färgkombination som går i brunt och grått på översidan av vingarna. Undersidan av vingarna har en enhetligt brun färgskala, sitter det en rad små vita fläckar ut med vingen yttersida.

Var kan man träffa på Skogsvisslaren? Man påträffar den säkraste på områden med sand, grus, mineraljord som grustäkter och längs med grusvägar. Dels kan man se dem på torrängar, alvarmarker och kusthedar. Alla bilder på denna sida är tagna på torrängar.

Skogsvisslaren är också en av fjärilsarter som går tillbaka. Utomlands har det gått kraftigt tillbaka som t.e.x. i England har den nästan försvunnit helt på sina håll.

Skogsvisslare – Dingy Skipper

Skogsvisslaren har en vingspann från 24 till 29 mm.
Flygtiden är från andra veckan i Maj till första veckan i Juli.

Man finner denna fjäril från norra Skåne upp till Hälsingland. Larven lever av käringtand.

För i tiden hette den Skogssmygare. Skogsvisslaren tillhör familjen tjockhuvuden.


Skogsvisslare Erynnis tages Hona


Skogsvisslare Erynnis tages Hane


Skogsvisslare Erynnis tages


Skogsvisslare Erynnis tages


Skogsvisslare Erynnis tages

Skogsvisslare Erynnis tages Parning

Fler fjärilar ser ni här:

Hagtornsfjäril
Violett blåvinge
Ljungblåvinge
Midsommarbåvinge
Vinbärsfuks den flikiga
Smultronvisslare den oansenlige
Ängsvitvinge den slående fjärilen
Kvickgräsfjäril den kamouflerade fjärilen
Mindre Guldvinge den kvicka fjärilen
Prydlig pärlemorfjäril en tidig praktfjäril
Kålfjäril

10 reaktioner på ”Skogsvisslare Erynnis tages”

 1. Underbara bilder på skogsvisslaren, vad vackra färger den har, den missar man nog ganska lätt. 🙂 jag har fotat smultronvisslare här hemma men skogsvisslare har jag inte sett (kan ha missat den) om den finns här vill säga.

  har två mätare utlagd på min blogg, kanske du kan se direkt vilka dom är? satt timmar igår och letade i böcker och på nätet… 🙂

  ha en skön fredasg

 2. Alltid lika roligt att komma in till dig och se dina underbara bilder på de små i naturen!
  Nu var det rubriken som lockade: skogsvisslare! Det hade jag ingen aning om vad det var! Men nu vet jag! Men stackars familj, vilket namn! *ha ha*
  Har några bilder på en svärmare (tror jag?) med lite dödskalleliknande tecken på rygg och vingar (om jag minns rätt nu?). Du kanske t o m vet ett namn på den lille?

  Omväxlande väder i norra Skåne, krokusar slog ut i tisdags och igår fick vi ny blöt snö så det är vitt överallt idag! *suck* Men det är i alla fall inte november!!
  Ha en fin dag, Rolf!
  /Pia

 3. Tror faktiskt att jag lyckats fånga en sån här på bild..va bra at få veta att det e en fjäril..trodde nog att det var ett annat slags nattfly..fnissfniss..Maria

 4. tack för hjälpen med mätarna 🙂 ja den andra som jag tror är sorgklädd fältmätare får jag leta vidare på. Wow vilken fjärilsbok, är sugen på att köpa den, men priset var lite högt men är nog värd det också och den är precis vad jag behöver och som jag har letat efter.Har dagfjärilsboken från nationalnyckeln och det dröjer nog innan nattfjärilarna kommer.. 🙂

  ha en skön fortsättning på fredagen

 5. Vår-vår-vår, – ser jeg!
  Flotte bilder som gir håp om varmere tider.
  Akkurat nå er det sludd og slaps her!
  Ha en “potent” fredda’!

 6. Hej igen! 🙂
  Tack för ditt besök och kommentar! 🙂
  Måste först säga att bina var klokare än så, de har inte varit framme än detta året! Just de bilderna var tagna för två år sedan! 🙂 Men några krokusar har slagit ut i alla fall (bilder i inlägget före).

  Tittade in på din länk också, men jag undrar ändå om det kan vara samma? Fick titta på mina egna bilder igen och då kunde jag inte se någon sådan framträdande dödskalle på min svärmare!
  Kollade på alla bilderna på http://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:Sv%C3%A4rmare men tyckte inte någon var lik “min”! Så jag får nog fortsätta undra! 🙂

  Åh, vad kul att jag finns på din länklista! Känner mig hedrad! 🙂 Tack!
  Ha det gott!
  /Pia

 7. Jag har sett den ..men inte fått så bra bilder på den ..men det har du fått här ser jag .. kanon bilder helt enkelt 🙂
  och snart .. så kan man krypa på backen och leta efter fjärilar igen ..underbart 🙂

 8. Hei, jeg liker sommerfuglbildene dine og gleder meg til sommeren. Jeg likte svaret ditt på min lille quiz, men rett svar er marinert entrecote (ikke lett).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.