Sparvhök

Under årets fågelräkning  som på går under denna helg, (29 januari – 1 februari) fick jag se något fantastiskt. Rätt som det var dyker en Sparvhök upp och försöker att fånga en av vinterfåglarna som sitter och äter ur mitt fågelbord. Innan jag hinner att reagera så flyger den iväg,men den sätter sig bara några tiotalet meter i från.
Jag springer in i nästa rum för att se om jag kan se den. Och mycket riktigt så sitter den där i buskarna.

Det är många grenar som är i vägen men jag lyckas att få några bilder på denna vackra hane av Sparvhök. Ni ser tydligt på bilderna, att det är många grenar som är i vägen.

Sparvhöken finns  hela landet och ett antal övervintrar i landet.  Hannen är ca 28 cm och honan är något större med en längd upp till 38 cm. Vingbredd 60 cm respektive 75 cm. Vikt från 105 till 290 gram. Den lever mest på småfåglar. En liten, allmänt förekommande rovfågel. Hannen blågrå ovan med roströd färg på kinder och flanker. Ni ser på bilderna att det är en hane.

Sparvhök Accipiter nisus
Sparvhök Accipiter nisus

Sparvhök Accipiter nisus
Sparvhök Accipiter nisus

Fler fågelbilder hittar ni här:

Nötskrika
Vinterfåglar inpå knuten
Svartmes
Vinterfåglar vid fågelbordet
Knipa
Skrattmås
Sothöna
Mandarinand
Sparvuggla
Stjärtmes
Ormvråk
Sädesärla
Större hackspett
Domherre
Vinterfåglar inpå stugknuten del 3
Stenknäck del 2
Bergfink
Stenknäck
Sparvhök

8 reaktioner på ”Sparvhök”

 1. wow, vilken fantastiskt färgsättning den har. Gud vad kul att du fick bilder på den….. det dyker ner hökar här också och en av dom har visst lyckats för det låg dun och fjädrar nedanför grannen där jag matar dom. 🙂 vilka ögon,, wow,, jag har alltid varit fascinerad av rovdjur men aldrig fått tillfälle att fota dom.

  grattis till toppen bilderna,,, och grenarna är inte märkbart i vägen heller, man ser hela fåglen.. 🙂 wow igen… bra jobbat…

  ha en skön kväll

 2. å vilka fina bilder du fick på den. Man ska ha tur och vara himla kvick. Då kan det bli sådana bilder. Gratulerar, trots grenarna. De stör ju inte så mycket ändå. 🙂

 3. Woow .. vilken lycka du måste ha känt när du fick dessa bilder på sparvhöken.. och så himla bra de blev 🙂
  jag är väldigt avis å dig 🙂 men delar din glädje 🙂
  kram

 4. Grattis 🙂 Så gøy at du fikk bilder av den, ikke ofte man rekker det når de er på besøk. De er fort avsted igjen. Ble fine bilder til tross for noen greiner i forkant,men den ble klar og fin med pene farger!

 5. Ser bra ut trots grenarna…bra skärpa och rätt färger också! 😉 Till skillnad från mina blåa.
  Grattis till fina skott på denna vackra fågel!!

  Steffe

 6. Hej, jag har upplevt samma sak med en sparvhök som åt upp en gråsparv i vår trädgård. Har några bra bilder på den. Den var inte rädd, fastän jag var bara 7-8 meter ifrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.