Steglits

Steglitsen är en önskefågel för min del. Jag har inte fått se den med egna ögon förens nu. Och nästan lika självklart som att solen går upp i öst så är det riktigt mulet och tråkig väder, när den äntligen landar hos mig.
Så tyvärr ger inte mina bilder den rätta utstrålningen för denna vackra och färgglada fågel. Men jag hoppas verkligen att jag får se denna härliga fågel igen, vid mitt fågelbord.

Jag antar att denna underbara fågel inte är så vanlig i östra Östergötland, efter som jag inte har lyckats att se den tidigare. Men annars så finns den i från mellersta Sverige och ner till Skåne. Med sin sylvass näbb pickar den frön ur fjolårsståndare av tistlar och kardborrar. Jag får tillägga att den även äter insekter. Längden är från 12 till 15 cm och den väger mellan 13 till 19 gram. Vingbredden är mellan 75 till 84 mm.
Steglitsens färger går från en klar röd panna med svart och vit omkring huvudet. Vingarna är svarta, med ett brett, knall gult band. Undersidan är i huvudsken vit med brunaktig anslag och bruna fläckar.

Steglits Carduelis carduelis
Steglits Carduelis carduelis

Steglits Carduelis carduelis
Steglits Carduelis carduelis

Fler fågelbilder hittar ni här:

Nötskrika
Vinterfåglar inpå knuten
Svartmes
Vinterfåglar vid fågelbordet
Knipa
Skrattmås
Sothöna
Mandarinand
Sparvuggla
Stjärtmes
Ormvråk
Sädesärla
Större hackspett
Domherre
Vinterfåglar inpå stugknuten del 3
Stenknäck del 2
Bergfink
Stenknäck
Sparvhök

21 reaktioner på ”Steglits”

 1. wow, vilken vacker fågel, undrar om den finns här i Hälsingland.. 🙂 tycker du gör fågeln rättvisa, blev ju bra bilder trots dåligt ljus, kan bara tänka mej hur vacker den är i sol ljus.. 🙂 bra jobbat…

  ja du, jag har varit ute i omgång i snöstormen och fyllt på fågelmat, dom måste få så mycket som möjligt en dag som denna.. och jag har nog 50 gulsparvar i flock som äter, även pilfinkarna är många,, ja vi har nog 1,5 meter på sina ställen här med, kliver man rakt ut på åkern från skoterspåret så har man snö en bit ovanför knät.. jisses vilken vinter,,, så synd om alla djur.. 🙁

  på våra tak är det mellan 1 – 1,5 meter, jag hoppas dom håller…

  ha en skön fortsatt lördag

 2. Oh så himla vacker den är .. jag har tittat efter en sån här .. eftersom vi har haft lite gulsparvar här och jag har hört att de brukar vara på samma ställe ..men jag har inte sett någon alls.. och nu ser man inget för det är full snöstorm ute . man kan vara glad om man kan se en halv meter fram.
  Det var så himla vackra bilder du har fått på den 😀

 3. Så otroligt vacker..vilken glädje för dej att få “hem” den till dej..Man tänker ju mycket på alla fåglar och annat vilt ute i våra skogar just nu..vi får hoppas att våren kommer fort…Maria

 4. Flott bilde dette. Mener at denne finken heter stillits på norsk! Fargerik og morsom. Jeg ser ikke denne finken hver dag, nei!! Ønsker deg en flott gull-aften!!

 5. Ikke optimale forhold for fotografering som du selv påpeker, men bildene fungerer utmerket som artsdokumentasjon. En flott fugl også dette – du har jaggu mange ulike fugler som kommer innom foringa di! Vi kaller denne fuglen for stillits her i Norge. Har aldri sett denne i levende live… Kanskje kommer den innom seinere og du får sjansen under bedre lysforhold?

 6. Hejsan!
  Jag bor i Östra Ryd i Östergötland och fick se den sötaste fågel jag någonsin sett. Tack vare din hemsida kunde jag hitta den och det var en Steglits. Jag har aldrig sett en sådan förut, och trodde någon släppt ut burfåglar som man köpt i en djuraffär. Jag försökte ta kort på dem, men hann tyvärr inte.

 7. Det var inte meningen att bli så kort, men jag tryckte på fel knapp och så åt datorn upp min text.
  Jag vill tacka dig för den fina bilden på din blogg. Vi hade denna granna fågel i veckoslutet på vårt fågelbräde och det blev ett sökande för att hitta fågelns namn. Men med goda vänners hjälp kom vi fram till namnet och via det till din fina fågelbild. Jag bor i södra Finland ca 40 km öster om Helsingfors invid Svartså å, det var första gången vi har haft denna fågel på vårt fågelbräde. Den är så fin och färgglad.
  En god fortsättning till dej och hoppas du fångar många vackra fåglar med din kamera.

 8. Jag bor i Avesta (södra Dalarna) och har i dag för första gången i mitt liv sett två steglitser! Blev jätteglad av att se dessa färggranna fåglar picka frön i min trädgård. Under helgen har jag städat bort mina rör med fågelfrön i. Jag tömde ur det som fanns kvar på marken utanför mitt köksfönster. Är bara en enkel fågelvän, men såvitt jag förstår är det inte direkt vanligt med steglitser i mina trakter, eller? Hur som helst så var fåglarna i alla fall höjdpunkten på helgen!

 9. 5 st steglitsar utanför mitt fönster alldeles nyss i Örebro. Första gången jag ser sådana

 10. Vi har haft ett gäng, 5-7 st, steglitsar vid vårt fågelbord denna vinter. Jag har aldrig sett denna fågel tidigare, vilken upplevelse!!!!! Vi bor i Grangärde, Dalarna. Hoppas att fler får se denna skönhet.

 11. Har för första gången sett en steglits vid vårt fågelbord.Trodde inte den kunde finnas så långt norrut som Strömsund i Norra Jämtland.Väldigt vacker fågel.Någon fler som sett den så långt norrut tidigare?

 12. 7 november nådens år 2011, besök av en Steglits, vilket jag med hjälp av din Naturfotoblogg kunde förvissa mig om. Mycket fina bilder!

 13. Idag var det 5 stycken som åt solrosfrön utanför fönstret i Saltsjöbaden. Detta är första året jag ser Steglits.(Har iallafalla haft möjliga 59 år tidigare att se den !!) Trodde först det var en burfågel som rymt. Himla kul att se den !

 14. I julas, juldagen 2011, hade vi ca 20 stycken vid fågelbordet, i ca femton minuter. Det var underbart att se dem, myllrande på marken plockande solrosfrön. Första gången så vitt jag vet på ca fyrtio år i skogen utanför Ödeshög.

 15. Hej på er, är ingen fågelskådare men när jag fick se dessa i dag (ett par) så viste inte jag vad det var för fågel. Har aldrig sett den förut och så i dag 16/3-12 kom det två stycken, fick reda på vad den hett genom denna sida.
  // Kjell
  Sturefors Östergötland

 16. Såg denna fina fågel för först gånge 21/6 2012 i min trädgård den satt på en blomma (vet ej vad den heter) drog bort blomkronan såg ut som den satt och åt. min man var ganska säker på att det var en Steglits

 17. Jag bor på öland sedan ett år och började mata fåglar förra hösten. Steglitserna dök upp sent, runt december, men därefter besökte de vår trädgård dagligen fram till slutet av mars och stannade ett par timmar varje gång. Jag har matat med 50/50 solrosfrön och vildfågelfrö och det verkar de gilla. En oslagbar syn att ha ett helt träd fullt av steglitser, domherrar och grönfinkar samtidigt.

 18. hej!
  Jag har fått besök av inte mer än 16 steglitser vid vårt fågelbord. vi bor i södra Dalarna och jag undrar om de är vanliga så långt norrut. De har kommit hit flera dagar i rad nu. jag serverar solrosfrön i vårt fågelhus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.