Stjärtmes

Jag har lyckats att fotografera några härliga små stjärtmesar. Dom är inte lätta att fotografera om man inte har ett fågelbord vill säga. Annars så sitter dom oftast högt upp i trädtopparna eller långt in i buskarna. Och det ser ni på mina bilder att dom sitter inne i buskarna. Jag tycker att stjärtmesen ser ut som en liten snöboll om man ser dom fram i från. En härlig liten fågel i alla fall.

Fler bilder på stjärtmesen finns här.

Stjärtmesen har vitt huvud, svart rygg och rödgråa skuldror. De undre kroppsdelarna är vitaktiga. Kroppslängden är omkring 14 centimeter. Mer än halva längden utgörs av stjärten.

Stjärtmes
Stjärtmes Aegithalos caudatus

Stjärtmes
Stjärtmes Aegithalos caudatus

Stjärtmes
Stjärtmes Aegithalos caudatus

Stjärtmes
Stjärtmes Aegithalos caudatus

Stjärtmes
Stjärtmes Aegithalos caudatus

Stjärtmes
Stjärtmes Aegithalos caudatus

Fler fågelbilder hittar ni här:

Svartmes
Vinterfåglar vid fågelbordet
Knipa
Skrattmås
Sothöna
Mandarinand
Sparvuggla
Stjärtmes
Ormvråk
Sädesärla
Större hackspett
Domherre
Vinterfåglar inpå stugknuten del 3
Vinterfåglar inpå stugknuten del2
Vinterfåglar inpå stugknuten

18 reaktioner på ”Stjärtmes”

 1. Grattis.. jag hade också turen att fota stjärtmes i vinter, vid min fågel matar stubbe, visste inte ens att dom fanns. 🙂

  fina bilder… dom är ju så underbart vackra och det är inte ofta dom kommer till fågelborden heller… men i år har det varit mycket snö och kallt här så dom tar nog tacksamt emot lite mat…

  ha en skön lördag kväll

 2. Hej
  Såg en stjärtmes idag. Helt fantastiskt. Visste inte heller att de fanns. 1,5 mil väster om Södertälje. De är jättevackra.
  Mvh

 3. Underbart gulliga fåglar. Jag såg min första stjärtmes julveckan och dom var många vid matbordet, också under en den stora granen intil. Plats är Vallentuna närmare bestämt Ormsta.

  hälsningar
  Tommy

 4. Det är okej att låna bilder till hemsidan, bara man sparar ner bilden först till er dator. Och sedan laddar upp bilden till ert webbhotell.

 5. Hej!
  Vilka underbara bilder på stjärtmes. Fick se ett antal vid vårt fågelbord i måndags, hade aldrig sett dem förut och blev helt bedårad.
  Jag går och tänker på dem hela tiden och blir salig i hela kroppen.
  Så underbart söta!
  Vi bor mellan Västervik och Oskarshamn i ett samhälle som heter Blankaholm.

 6. Hejsan!
  Idag såg jag 2 fåglar som jag aldrig sett tidigare. Har pratat med en ornitolog som efter min beskrivning direkt sa att det måste vara Stjärtmes. Sökte på internet och fick se dina bilder, som för övrigt är helt fantastiska. Det är nog så att det var Stjärtmes som besökte min trädgård.

 7. Härliga bilder på stjärtmesen. Min favoritfågel utan jämförelse. Har den på tomten allt emellanåt men trots att jag har ett 20-tal olika fåglar vid vinterbordet så har jag aldrig haft den där. I alla fall inte för mig synlig.

 8. 22 dec.-10 Jag undrade vilka fåglar som satt på fönsterbrädet och åt, aldrig sett dem förut–nu ser jag att det var stjärtmesar! Så söta! Brukar de finnas här i Västervikstrakten?

 9. Hurra ! Nu är mysteriet löst! Blev så glad när jag hittade dina fina bilder trodde nästan att jag sett i syne. Men det var alltså 5-6 stjärtmesar som besökt min fågelmatare en dag. Nu har de blivit mina favoriter !

 10. Nu har vi oxå haft besök av stjärtmesar,så söta!!! Tack vare dina fina bilder kunde vi identifiera fåglarna.

 11. Bor utanför Åkersberga och såg ett 10 tal stjärtmesar idag på morgonen. De flög från trädtopp till trädtopp tillsammans med 2 blåmesar samt en talgoxe. De sistnämnda känner jag till sen tidigare men stjärtmes har jag aldrig sett förut. hade dem på ett par meters håll men hann aldrig fram med mobilkameran. Det blev en positiv start på dagen.

 12. Hej, hade besök på mina talgbollar av jättefina
  Stjärtmesar 8-10 st, Platsen är Mo utanför
  Söderhamn.

 13. Hej! Fick syn på en liten flock vita småfåglar i min trädgård och fann efter sökning på nätet att det måste röra sig om stjärtmesar! Har aldrig sett några tidigare, kanske har de blivit vanligare på senare år??
  Hann tyvärr inte få några fina bilder, de försvann vidare med en väldig fart… Hoppas de snart kommer förbi igen!

  Jag bor i Järfälla norr om Stockholm.
  Mvh Ann-Charlotte

 14. Hej! Idag när vi var ut till vår stuga fick vi se jättegullig fågel, som vi aldrig, under våra drygt 40 år, sett tidigare! Jag brukar hålla koll på arterna som kommer till vårt fågelbord, det här var första gången.
  Det var säkert 7 – 8 stycken dunbollar. De var inte särskilt rädda. Vi har hund och han sprang runt på tomten, men de höll sig kvar i en stor lönn.
  Vi har vårt sommarhus 1,5 mil från Enköping, åt Uppsalahållet.
  Mvh
  Berit Andersson

 15. Hej! idag såg jag 4st stjärtmesar flyga förbi.sist jag såg sjärtmes var runt 80talet i jokkmokks kommun.idag sågs dom i Bodens kommun.
  Mvh
  Peter Norrman

 16. Hej! igår såg jag två stycken stjärtmesar, dom satt och åt på talgbollar dom var jättefina Västerås i Västmanlands kommun.

  Med vänliga hälsningar

  Helen Pettersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.