Svenska ormar

Ett av våra säkra vårtecken är när våra Svenska ormarter vaknar till liv på våren. Ormarna brukar inte komma fram förens det är ca 10 grader varmt och solen lyser klart. I dag när solen lyser varmt gick jag på en liten tur längs banvallen och letade efter ormar. Jag hittade huggorm och snok, men hasselsnoken såg jag inte till. Det kan vara så att den vill ha ytterligare lite varmare väder.

Jag upptäckte två snokar ligga och sola sig i solen och dessa tänkte jag fotografera. När jag lägger mig ner så hör jag ett väsande någon decimeter ifrån min vänstra armbåge. Jag ställer mig upp på en halv sekund och tittar efter det väsande ljudet och ser att det är ytterligare en snok. Så där har jag alltså tre stycken gröngrå snokar som ligger och värmer sig i solen. Och nu blev det till och fotografera. Ni ser resultatet nedan för.

Har man ormar på sin tomt så är det bättre att fånga in dem, än att slå ihjäl dom. Använd en hink med plastlock och kör minst 2 kilometer från hemmet, gå den sista biten för utplacering i skogen.

Arterna är fridlyst i Sverige, liksom de övriga ormarna.


Svart huggorm Vipera berus


Blå huggorm Vipera berus


Grågrön snok Natrix natrix


Grågrön snok Natrix natrix

Fler reptilbilder hittar ni här:

Svenska ormar
Ormöga 2
Ormögon
Skogsödlan
Vattensnok eller vanlig snok
Hasselsnok
Huggorm ett vårtecken

10 reaktioner på ”Svenska ormar”

 1. oj ojoj vilka bilder jag har tittat efter dom ..men än har jag inte sett några här –men det kommer väl också hit 🙂 den sista bilden .. woow säger jag bara 🙂
  ha en fin kväll 🙂

 2. underbara bilder åter igen 🙂 hm, svart huggorm, har dom röda ögon också? svårt det där om man inte är van att se skillnaden..

  i år vill jag inte ha någon orm alls här efter tintins bett den 24 juli -09, ska lösa ut fräscht kortison så jag är förberedd. 🙂

  ha en skön dag

 3. Grøss og gru, nå begynner de å komme fram igjen, klarer meg fint uten dem, hehe, men du store for noen flotte bilder du har tatt av dem.

 4. Oj, vilka fina bilder du tagit 🙂 Runt hela huset finns det massvis med ekblad. Det första jag tänkte när jag såg dem var – tänk om det finns ormar här…hehe. Ha en bra dag!

 5. Hej.
  Vilka fina bilder du tar.
  Blev lite full i skratt när jag fick se bilden på den svarta huggormen.
  För jag bor i Kolmården och här har jag hört att dom kallas för Kolmårdsorm. Men jag har inte hittat någon fakta om att det skulle vara sant. Du verkar ju kunna en del så därför tänkte jag höra om du har hört det förut ?
  / Mvh Helen

 6. Hej Helen!
  Tyvärr så har jag inte hört det förut, att den svarta huggormen kallas för Kolmårdsorm. Det kan vara så att dom får lokala namn där dom hittas och det gäller många andra arter och blommor också.

 7. Jag såg en svart huggorm idag när jag va ute med min schäfer, jag blev lite rädd får jag säga, men jag tror att min schäfer skulle kunna bita ihjäl den med ett bett.
  Sen har jag en fråga, är de rädda av sig för vi va ungefär 2 meter ifrån när jag fick syn på den och den gled ner mellan stenarna med en ruskig fart??? Brukar de smita????

 8. Hej Barre

  Visst är det så! Alla ormar är skygga och försöker att gömma sig så fort dom annalkar fara. Och vi är verkligen en fara för dem.
  Oftast söker dom skydd innan vi har upptäckt dem. Men i bland överraskar vi dem och då slår vi ihjäl dem. Så visst har dom all anledning att söka skydd för oss.

 9. Det är bra att du lägger upp olika bilder på hur ormarna kan se ut, så att man kan skilja dom åt då man ser dom. Jag är inte rädd för ormar men har ibland svårt att se vad som är vad men jag vet att inget här i Sverige kan döda mig men det innebär ju inte att man vill bli biten av huggormen som ändå är den giftigaste ormen vi har här uppe. Så tack för dessa bilder, nån Hasselsnok har jag nog heller inte sett på många år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.