Sveriges fjärilar en tjock fälthandbok

Det har kommit ut en ny bok om Sveriges fjärilar. Det är en tjock fälthandbok på modiga kilot så det är ingen bok man har i byxfickan, men i ryggsäcken går bra. Den är en av dom bättre böckerna om våra svenska storfjärilar som både behandlar dagflygande och större nattfjärilar. Och en sådan bok har saknats på den svenska marknaden. I boken tar man upp nattflyn, mätare och spinnare och samt några mindre grupper som säckspinnare, rotfjärilar och glasvingar.

Och det är vad vi vanliga fjärilsamatörer har längtat efter i många år. Här får vi det serverat på ett lätt sätt med fina färgbilder och en kort presentation över fjärilen man letar efter. För dagflygande fjärilar finns en rad bra böcker eller fälthandböcker som man kan ta hjälp för artbestämning. Men när det gäller stora nattfjärilar finns det inte så många att välja i mellan. Och i denna fälthandbok har man slagit ihop alla så kallade storfjärilar i en enda bok. Den kommer att bli ovärderlig för mig i framtiden när jag ska artbestämma min fjärilar och alla förfrågningar ni bloggbesökare ställer till mig.

Sveriges fjärilarSveriges fjärilar är skriven av Håkan Elmquist, Göran Liljeberg, Morten Top-Jensen och Michael Fibiger och omfattar 750 sidor och över 3.200 bilder på både fjärilar och larver.

Ett bra finess i boken är att man får tips på någon fjäril som kan vara snarlik den man letar efter. Ett exempel är på Föränderligt ängsfly art 856 i boken och att man då hänvisar till art 868 Tåtelängsfly. Som man då kan undvika en förväxlingsrisk med. Och vill man fördjupa sig i en specifik art kan man då gå vidare till exempelvis Nationalnyckeln, efter som man nu vet vad det är för art man har funnit.

Jag får säga att jag är smått lyrisk över denna bok och sitter och bläddrar i den varje dag sedan jag fick hem den. Nu kan jag börja att titta lite mera på våra nattfjärilar och ta bilder på dem. Det är något som jag har fnyst över tidigare och vänt bort blicken ifrån. För jag vet hur svårt och tidsödande det är att artbestämma nattfjärilar, när man inte har rätta verktygen. Men vips så är det enkelt när man har denna bok i sin näve. Jag måste bara säga att man börjar att läsa boken på sidan 626. För där är alla fjärilsplanscher börjar. Men givet vis ska ni läsa boken inledning allra först, men sedan är det fjärilsplanscherna som gäller.

Denna fälthandbok kan jag varmt rekommendera till alla som är lite intresserade av våra svenska fjärilar och använda den som en uppslagsbok där hemma eller ta med den ut i fältet. Boken har en bra plastskydd som tål lite väta och smuts. Så man behöver inte vara rädd att boken blir förstörd när man tar med den ut i naturen.

Ni kan enkelt beställa fälthandboken på www.sverigesfjarilar.se och få hem den på en vecka.

Andra bloggar om: , , ,
Är det intressant?

9 reaktioner på ”Sveriges fjärilar en tjock fälthandbok”

  1. Hejsan Rolf !

    Jag nöjde mig med lilla fälthandboken Norsteds Insekter och Fjärilar för överkomligt pris 49:- per bok på Coop Forum i Södertälje

    Så nu kan jag slå upp de vanligaste, alla frågar i sina bloggar.Men inga bromsar var med verkade det som.
    Boklus såg jag en teckning på.Kanske finns i mina gamla Nordisk Familjebok, som jag har svårt att göra mig av med.De ärvde jag av Mormor.Det är den med ugglan o.i guld med röd pärm.

    Tänk att det har blivit då populärt att veta ju äldre man blir.

    Hej från Mi 68 år

  2. En sån bok är vi nog många som skulle behöva ha! 😀
    Vilka härliga bilder här nedanför på “aprikosen”.
    Sån har jag så klart aldrig sett, men jag såg någon lurvig liten sak igår på nån växt vid våtmarkerna. Några hyfsade bilder blev det, men inte i bloggen ännu.
    Ha en fortsatt skön söndag, Rolf!
    /Pia

  3. Ser ut til å være ei bra bok det der! Kanskje den også finnes på norsk?
    Jeg legger ut en perlemorsommerfugl på tirsdag, – klarer ikke å bestemme den helt!
    Ha en fin søndagskveld!

  4. Hei, vi kom hjem fra Danmark på lørdag og vi hadde en flott tid på ferie. Jeg fikk tatt en del bilder, men det ble ikke så mange sommerfugler.

    Fortsatt god sommer.

  5. Har bara en liten fickbok om fjärilar, det får räcka, går inte ned mer i kameraväskan (tillsammans med fältflora och fågelbok är det rätt fullt – med två kamerahus och fem objektiv… 😀 )
    Har dock suttit på balkongen på förmiddagen idag och tittat på fjärilar. De har tydligen valt att hitta ett av träden utanför idag och svärmar ordentligt där (kålfjäril, nässelfjäril, citronfjäril och någon brun som var svår att se vad det var på avstånd). Däremot borta vid reservatet där vi fotade förut finns det inte en enda kvar, enda som finns kvar i skyn där är svalor och mygg.

  6. Takk for hjelpa.
    Det var umulig å få tatt bilde fra undersida, – vet det er viktig.
    Solastranda er en plass utafor Stavanger, Rogaland. Høyden må vel være 0 meter. Stavanger ligger på breddegrad med (litt sør for) Stockholm…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.