Vanlig snok

Snoken finns i hela Europa utom på Irland och i de nordliga delarna av Norden.
I Sverige förekommer snoken upp till strax söder om Sundsvall. Snoken är den ormart som är mest skygga, den flyr genast när den känner av markvibrationerna från våra fotsteg. Huggormen där i mot flyr inte lika snabbt undan, utan stanna gärna kvar ett tag och man kan fotograferad den i lugn och ro.
Att fotografera snokar är mycket svårare, man måste smyga sakta och försiktigt fram utan att stampa i marken. Att snoken är så rädd kan bero på att den saknar gift och i stället flyr.

Det vanligaste kännetecknet är den vita eller gula fläckar på vardera sida av nacken.
Dom vanligaste färgkombinationerna är gröngrå till brun och här i Östergötland finns dom som nästan svarta eller mycket mörka. Snokens pupillerna är runda och inte som huggormens, som har långsmala ögon.
Man kan även se små mörka prickar längs ryggen, men på mina mörka snokar är det svårt att se dem. Men jag har några bilder där även dessa prickar syns. Snoken är en utmärkt simmare och den trivs i sjöar och dammar.

Vid banvallsdammen brukar det finnas många snokar som har sina jaktmarker. Där brukar dom jaga grodor och paddyngel, efter som det inte finns någon fisk i dammen. Fisk är annars en av snoken huvudföda. Snoken är vår största orm med en längd upp till 140 cm.

Har man ormar på sin tomt så är det bättre att fånga in dem, än att slå ihjäl dom. Använd en hink med plastlock och kör minst 2 kilometer från hemmet, gå den sista biten för utplacering i skogen.

Arten är fridlyst i Sverige, liksom de övriga ormarna.

Vanlig snok Natrix natrix
Vanlig snok Natrix natrix

Vattensnok Natrix natrix
Vattensnok Natrix natrix

Vanlig snok Natrix natrix
Vanlig snok Natrix natrix

Vanlig snok Natrix natrix
Vanlig snok Natrix natrix

Vanlig snok Natrix natrix
Vanlig snok Natrix natrix Mörka prickar längs med ryggen

Doris Andersson har skickat in bilder på ett ormskinn från en ömsning . Skinnet mäter 120 centimeter långt.


Foto: Doris Andersson


Foto: Doris Andersson

Fler reptilbilder hittar ni här:

Svenska ormar
Ormöga 2
Ormögon
Skogsödlan
Vattensnok eller vanlig snok
Hasselsnok
Huggorm ett vårtecken

29 reaktioner på ”Vanlig snok”

  1. Fantastiska bilder, särskilt den med tungan. Jag hade en snok här för några år sedan, den låg länge i gräsmattan, helt utsträckt och jag fotade den i nog 10 minuter. 🙂 Och den var nog fullväxt om dom inte blir mer än 1,40.

    tack för tipset på sökningen av fjärilen, tror jag hittade den, tvåbandad atlasmätare men hittar den inte i min fjärilsbok så jag vet inte om den finns här hos mej, är svårt med fjärilar för dom kan se lika ut och sen är någon detalj som skiljer. 🙂 men en toppen bra sida att söka på som jag fick av dej. 🙂

    ha en skön dag

  2. Som vanligt … helt underbara bilder:)
    vilken som blev in favorit ?
    ALLA.de var så otroliga fina alla så inte kunde jag välja någon favorit utav dom:)
    tack för att vi får se dessa underbara bilder:)
    kram

  3. väldigt fina bildre på snok. Jag har nog aldrig sett en snok med så gula fläckar som den översta har. Jag tycker om snokar för man kan få kontakt med dom. 🙂

  4. Mycket bra och välskrivet inlägg med fina och detaljerade bilder till, är faktiskt första gången som jag läst ett blogginlägg om vår vanliga snok.

    Svar om jättesalamandern: Ja, det finns mycket intressant i djurvärlden. Har själv haft salamandrar, bl a tigersalamandrar. Nu har jag en hornpadda med stor aptit på möss, han får en mus en gång per vecka.

  5. Halloj. Vilka härliga bilder du fått. Nu har jag inte sett nån mer snok efter det då vi hade varmt och skönt väder första riktiga vårdagen, du vet den som simmade mot hundarna då de badade. Dagen efter såg vi ju en hel del till längre bort både i vattnet, på land och även i träden. Ha en riktigt bra dag och sköt om dig vännen 🙂

  6. Hej!

    Jag har en snok/huggorm som håller till mellan husvägg-trappa som jag sett vid två tillfällen.Första gången låg den ihoprullad i ett trångt läge vid en större blomkruka och bara väste 2:a gången såg jag ca 25 cm av svansen försvinna ner mellan husvägg/trappa.Jag tyckte det var en snok men har nu läst att huggorm väser och snoken har ett annat sätt att skrämmas på,
    nu börjar jag bli osäker på om det ändå kan vara en huggorm eftersom den väste ordentlig.Vi bor inte i närheten av något vatten heller, vad tror du det kan vara för en orm? Eftersom vi ofta har dörren öppen behöver man vara rädd för att den kan ta sig in eller? Ha en bra dag.

  7. Troligen är det en huggorm och jag tror inte att den vill ta sig in i huset.
    Men ni kan stampa och klamp så mycket ni kan, för det tycker inte ormar om.
    Och förhoppningsviss så ringlar den iväg efter ett tag.

  8. Jag har en jättestor snok (likt din bild på den svarta snoken) på och kring tomten vid min sommarstuga. Det finns både en sjö och bäckar i området. Det blir ju väldigt mörkt ute på landet om kvällarna. Därför undrar jag; när går ormarna och lägger sig för natten? Eller är de vakna och aktiva även då?

  9. PS.
    Var sover de? Har de ett “bo”? Eller lägger de sig där det för tillfället passar?
    Har de revir? Äter de sork och mullvad?
    DS.

  10. Hej! Fina bilder! Här på min tomt finns jättemycket snok. Igår såg jag en drygt meterlång helsvart skapelse, utan vare sej sicksack som huggormen eller ljusa fläckar bakom ögonen som snoken. Är det en snok eller huggorm? Den väste riktigt ordentligt, men jag har hört att snokar inte väser, stämmer det? Den var vitspräcklig på undersidan och med runda pupiller, så det var kanske en snok ändå!?

  11. Hej. Jätte bra sida med bilder och fakta. Vi har en snok som är nästan helt svart. Den har inga gula eller vita fläckar i nacken. Har är lite vitspräcklig på undersidan. Den bor under vårt hus. Gömmer sig så fort den märker att vi är i närheten, väser ej. Har tagit några bilder på den. Var nyss ute o matade fåglarna o då låg den i rabatten o hade det skönt i solen. Men när den fick syn på mig försökte den slingra sig in i ett litet hål, men kom inte in pga att den nyligen ätit, så den fick backa ut o slingra sig till nästa hål. Hur ofta äter snokar? Ha en bra dag.

  12. Snygga bilder! Var ute och sprang runt en sjö tidigare idag och höll på att trampa på en. Jag vart livrädd och hade ingen aning om vad det var för gigantisk orm med gulafläckar som jag höll på att trampa på. En vattensnok!!! Ha, ha…Tack för upplysningen!

  13. Hej ! Jag har hittat ett ömsat orm skinn på 1,80 m på våran gödselstack det är ljust till färgen . Så nu funderar jag på vad detta är för orm vi har . Jag är lite ängslig för en av mina hundar blev biten av en huggorm i våras innan all snön försvann och det va ingen rolig sak . Jag såg en kort glimt av den som jag har skinnet efter och den va Ljusbrun och tjock . Tror att det till och med är 2 st . Tacksam för svar .Har kort på skinnet .

  14. Hej Doris!

    Nästan alla ormskin blir ljusa eller genomskinliga när dom har ömsat. Och jag skulle tro att det är vår vanliga snok som har varit framme.
    Snoken kan bli ca 1,2 meter lång och att skinnet sträcks ut när dom ömsar. Så jag tror att ormskinnet är från en hona av en vanlig snok.

  15. Hej Rolf Som du såg så blev siffrorna lite fel *generad* 1,20 ska det vara . Men jag sände kort på skinnet som jag har kvar i fint skick . Hänger på en norrvägg i lä . Tack för ditt snabba svar .

  16. Hej. Vi har varje sensommar snokar runt huset då de jagar paddor tror jag. om jag nu inte vill ha dem på gräsmattan ( som jag klipper kort ) fins det någon “doft” jag kan lägga ut som de inte tycker om.Vi har haft två ormar inne i huset och en i friggeboden.Jag är ganska ormrädd får jag säga, tuppar nästan av när jag ser dem. Skulle vara skönt om de höll sig lite mer på avstånd.

  17. Hej Henrik!

    Tyvärr så går det inte att skrämma bort ormar med hjälp av olika dofter.
    Att du har ormar beror på det du skriver, att ni har paddor på tomten.
    Det är deras föda som gör att dom stannar kvar, i regel så brukar dom vandra iväg till sina jaktmarker under sommaren.
    Men är det gott om mat så stannar dom kvar. Har man möss och råttor så kan man sätta upp råttfällor så att mattillgången minskar och hoppas på att dom försvinner. Men när det gäller grodor och paddor är jag mera osäker på vad som gäller.

  18. Hej
    För två år sen hade jag en snok vid stugan som var nästan tam, den kom alltid fram till mig när jag satt på berget och vi hade ögonkontakt.
    En dag låg den i två delar på berget, någon hade kluvit den mitt av. Hemstk! Iår har jag två svarta snokar utan fläckar, och den ena har lysande blå ögon! Är det vanligt? Den är otroligt vacker. Har inte lyckats fånga den på kort ännu men ger inte upp 🙂

  19. Hej Lisbeth!

    Jag har inte sett eller hört om lysande blå ögon på någon orm.
    Där i mot så har jag sätt blå eller blågrå ögon när dom ska till och ömsa skinn.
    Det vore roligt att få se en bild på denna orm.

  20. Snoken väser nog den med. Hade en snok (tydliga gula fläckar vid halsen) på och under vår terass för någon dag sedan, och den väste riktigt ordentligt när jag schasade bort den. Troligtvis samma som jag såg på ungefär samma ställe för exakt ett år sedan – även då fräste den före den slank iväg.

  21. Vi har haft en ( eller om de är två) snok i blomrabatten framför fhuset i Roslagen. Vid 2 tillfällen har vi sett den ringla uppåt in under huspanelen! Vid andra tillfället lyckades vi fånga den och körde iväg och släppte ut den några kilometer bort. Nu undrar jag om det kan vara så att den lagt ägg i/ under huset? Läskigt tycker jag.
    Vi har fyra hundar på tomten och ändå var den så nära oss.
    Tacksam för svar

  22. Hej!
    Jag och min dotter var ute och promenerade med hunden i skogen. Vi gick på en stig genom skogen som går längs med en å. Hunden (en Labrador) sprang lite före och helt plötsligt låg en svart orm ihopslingrad. När vi kom blev den rädd och rätade ut sig och tog upp huvudet men slingrade iväg ner i gräset/buskarna längs stigen. Hunden måste ha hoppat över den eller sprungit vid sidan utan att varken orm eller hund märkte det. Ormen var svart med ett gult band bokom huvudet.Lite lik din bild på vanlig snok fast mycket mörkare. Nu undrar jag om det var en snok. Området är mycket frodig och fuktigt, vi kallar stigen djungelstigen. Tack för en fin sida.

  23. Hej! Fina bilder, trots att jag hatar ormar. Hittade trol en snok till i villaträdgård. Den var ca 10 cm svart och hade två vita linjer längst kroppen. Placerade den i skogen. Den i somras var 15 cm med större kropp än den idag. Har tidigare ej sett på vår tomt. Den större var under en stenhög medan den mindre var på gräset under en pressening. Kommer de tillbaka till sitt “gamla” ställe? Varför håller de sig i villatomter trots att det finns ljud där? Kan deras mamma vara kvar på tomten någonstans? Har ormfobi, hur ska man bli av med dem, innan de tar sig in i huset?!

  24. Hej rolf jag tycker om din blogg dina bilder och texter men är det sant att snokar lever i 15-20 år?

  25. hejsan!

    Mkt fina bilder 🙂
    Hittade en snok idag utanför trappen… troligen katterna som motat dit den. den var iskall och väldigt slö i rörelserna…..

    vet inte det kanske var fel men vi tog in den på uppvärming i en frigolitlåda med spån……

    undrar bara……. kan jag bara släpa ut den vid ngt lämpligt stenrös och den hittar sig ett bo… det är ju snart oktober ju….

    mvh:Tessa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.