Vitfläckig guldvinge Lycaena virgaureae

Hanen av Vitfläckig guldvinge är en av våra allra vackraste dagflygande fjärilar. Han glimrar som guld ute på ängen när han stolt brer ut sina vingar. Hanen har en klart lysande orange färg på ovansidan av vingarna och på ytterkanten finns ett svart band. Hanen kan ha svarta fläckar längs ner på undre vingpar. Honan har nästan samma färg men mera matt i nyansen mer som ljust gulröd. Honan har fläckar på övre vingpar och ännu fler på undre vingarna. Och ibland kan undre vingarna nästan vara fyllda med en brunaktig färg som täcker fläckarna.

Namnet har den fått på grund av sina vita fläckar på nedre undre vingpar. Undersidans grundfärg är gulbrun med svarta fläckar. Dom vita fläckarna går i en båge. I bland kan man se en vågig rödorange linje ut med ytterkanten.

Dom flyger gärna på torr blomrika ängsmark, speciellt om dom har en vindskyddad skog i närheten. Vissa år kan man se fler individer och andra år mera sällsynt. I år (2011) är ett sådant år, då dom flyger talrikt. I år har jag inventerat flera guldvingar på lokaler som inte har haft dessa fjärilar tidigare år. Hanen är revir hävdande och patrullerar en slinga dagligen efter honor.
I Sverige finns det fyra arter av guldvingar. Dessa är Violettkantad guldvinge, Violett guldvinge, Mindre guldvinge och Vitfläckig guldvinge. I norden finns ytterligare två arter och dessa heter Kärrguldvinge och Sotguldvinge.

Vitfläckig guldvinge – Scarce Copper

Vitfläckig guldvinge har en vingspann från 26 till 34 mm. Flygtiden infaller från slutet av Juni till början av September. Larven lever på ängssyra och bergsyra. Denna art finns från Skåne i söder och ända upp till Haparanda. Längs fjällkedjan och lappmarkerna finns den inte. Tillhör familjen Juvelvingar underfamilj guldvingar.

Vitfläckig guldvinge Lycaena virgaureae
Vitfläckig guldvinge Lycaena virgaureae Hona

Vitfläckig guldvinge Lycaena virgaureae
Vitfläckig guldvinge Lycaena virgaureae Hane

Vitfläckig guldvinge Lycaena virgaureae
Vitfläckig guldvinge Lycaena virgaureae Hona

Vitfläckig guldvinge Lycaena virgaureae
Vitfläckig guldvinge Lycaena virgaureae Hane & Hona

Klicka på bilden för en stor bakgrundsbild.

Vitfläckig guldvinge Lycaena virgaureae
Vitfläckig guldvinge Lycaena virgaureae Hane

Fler fjärilar ser ni här:

Hagtornsfjäril
Violett blåvinge
Ljungblåvinge
Midsommarbåvinge
Vinbärsfuks den flikiga
Smultronvisslare den oansenlige
Ängsvitvinge den slående fjärilen
Kvickgräsfjäril den kamouflerade fjärilen
Mindre Guldvinge den kvicka fjärilen
Prydlig pärlemorfjäril en tidig praktfjäril
Kålfjäril

15 reaktioner på ”Vitfläckig guldvinge Lycaena virgaureae”

 1. Flotte bilder. I vår nedbør-rike sommer har det vært få sommerfugler å se! Håper på godvær!
  Ønsker deg en fin tirsdag!

 2. Underbara bilder på dessa så otroliga vackra små fjärilar:) Dessa och så blåvingar är mina favoriter av de små 🙂
  kram/Mimmi

 3. Vi hade regnigt och en aning blåst här i början av veckan så den har inte direkt varit varm med tanke på årstiden. Och idag är det inget vackert väder så jag håller tummarna för en mildare vinter 😀

  Nu får man ju ta detta med en nypa salt också …

 4. Helt fantastiska bilder på den vackra fjärilen! Att du hinner med, mina fjärilar fladdrar nästan jämt ifrån mej 🙂 men ibland så lyckas det, det är ju det där med tålamodet och inte ha för bråttom…

 5. Du har ikke ligget på latsiden denne sommeren, Rolf! Mange fine sommerfuglbilder har det blitt, og disse er intet unntak. Her har du lagt både sjel og et mye arbeid for å få disse nydelige skapningene presentert. Skarpe, fargerike og deltajerte bilder har du her – fint ledsaget av et infotekst om arten. Syens bildet med hunnen og hannen sammen ble et blinkskudd!

 6. Underbart fina bilder igen! 😀
  Den allra sista på hanen, den tycker jag är superbra!

  Här är inget fjärilsplåtarväder idag, det blåser halv storm och regnar då och då!
  Ha det bra! Och tack för din senaste kommentar!
  /Pia

 7. underbara bilder, vitfläckig guldvinge är fantastiskt vacker, särskilt hanen som sagt.. 🙂

  men sommaren försvann fort, vi har hållt på med flytt åt sonen och det är inte klart ännu, vi har åkt totalt 400 mil på 4 veckor och det blir nog ett par vändor till… *pust*..

  ha en skön sen sommar

 8. Tänk om jag bara hade blivit “biten” lite tidigare i år..ja jag menar fjärilsbiten..men det kommer nya nästa år..och då har jag dej och dina härliga bilder och så fantastisk information om arterna..du e Guld värd..Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.