Svavelgul höfjäril är en karaktärsart för barrskogens moss och myrmarker. Hanen kan gör stora utflykter utanför myrmarkens områden för att leta efter honor men oftast så flyger dessa fjärilar i och på kärrmarker. Dom är kraftiga flygare och kant flyga flera kilometer ifrån sina marker.
Hanen har en citrongul färg på ovansidan av vingarna med ett svart fält utmed vingarnas utkant. Längst ut med vingarna har dom en rödkant. Honan har en mera blek gul ton nästan vit. Honan kan ha små vita fläckar på ovansidan av vingarnas svarta fält. Bakvingens undersida är grönaktigt gul med tydligt vit fläck mitt på vingen. Övre vingen har också en vit fläck som omgärdas oftast med en svart kant.
När man ska ut och fotografera dessa fjärilar behöver man använda stövlar men i mitt första möte räckte inte stövlarna till. Jag var helt fokuserad på en fin hane som flög över myren och stövlade på, utan att se vart den flög. Rätt som det var sjönk jag ner till lårena och jag kände att jag fortsatte att sjunka. Med kameran i ena handen kastar jag mig bakåt till fast mark och kravlar mig upp. Det tog en lång stund innan jag fick tillbaka andan. Efter denna tur på mossmarker är jag ytterst försiktig av mig.
Svavelgul höfjäril – Moorland Clouded Yellow
Svavelgul höfjäril har en vingspann från 44 till 54 mm. Flygtiden infaller från mitten av Juni till Juli. Den finns i stort sätt i hela landet förutom på Öland och Gotland samt västkusten. Larven lever på odon. Tillhör familjen Vitfjärilar i underfamiljen höfjärilar.
Svavelgul höfjäril Colias palaeno
Svavelgul höfjäril Colias palaeno
Svavelgul höfjäril Colias palaeno
Svavelgul höfjäril Colias palaeno
Fler fjärilar ser ni här:
Hagtornsfjäril
Violett blåvinge
Ljungblåvinge
Midsommarbåvinge
Vinbärsfuks den flikiga
Smultronvisslare den oansenlige
Ängsvitvinge den slående fjärilen
Kvickgräsfjäril den kamouflerade fjärilen
Mindre Guldvinge den kvicka fjärilen
Prydlig pärlemorfjäril en tidig praktfjäril
Kålfjäril
Hej Rolf!
Den fjärilen har jag inte sett förut så den får jag titta efter när jag är på myrmarkerna efter fågel. Din upplevelse att stövlarna inte räcker har jag också varit med om några ggr. Man får sig en tankeställare när det inträffar. Hälsningar Urban
Kjempeflott bilde. Kan ikke huske å ha sett denne før.
Tusen takk for all hjelp med å bestemme min! Jeg setter stor pris på det, Rolf. Her inne lærer jeg noe hver gang!!
Ha en solrik onsdag!
En må gjerne ofre litt for gode bilder som dette. Bra du kom deg opp igjen.
vilken vacker fjäril 🙂 kanon bilder som vanligt har du fått…
aj då, inte bra att sjunka i mossmark, vilken panik att känna när man sjunker, tur det gick bra med både kamera och dej själv…
ha en skön kväll
Är imponerad av att du lyckats fota dem i flykten. Mycket vackra bilder!
Hej Rolf..var iväg igår på liten tur..och fann fjärilar utmed dikeskanten..mitt ibland snåren fann jag en liten en..c:a 2 cm..orangeröda vingar med svart kant..blev ingen bild men måste ju dit igen för att se om den e kvar..ska nog ta med stövlar så jag kommer en bit in i snåret..ha det..Maria
En riktigt vacker fjäril med de där röda detaljerna och antennerna!
Och superfina bilder, som det brukar vara här hos dig!
Ha en fin kväll!
/Pia
Otroligt så fina bilder av den vackra fjärilen. Trevlig helg på dej 🙂
Underbara fjärilsbilder!
Har svårt för att hitta fjärilar denna sommar…
den här har jag överhuvud taget aldrig sett. Och vad roligt att se ovansidan. Fantastiska bilder. 🙂
Gud va läskigt med mossen…gott att det gick bra!
Vacker fjäril!!
Steffe
Hur har du det med fjärilsfotograferandet? Igår hittade vi en hel drös (fast lite fusk var det förstås, vi vet att det kryllar av fjärilar vid Nynäs slott, de har en så fin örtträdgård där fjärilarna trivs! 😉 ) så kameran fick arbeta lite igen.
PS- inte lätt när man följer djur med kameran! Har trillat ned i diken, nästan trillat ned från klippor och snubblat på gångar såklart. Men sjunkit ned i mosse har jag lyckats undvika, hoppas du gör det också i fortsättningen!
Hej igen Rolf!
Tack för länken, har lagt den i favoriter, så jag kan hitta den snabbt. 🙂
Glömde ju skriva här förra gången, att det var ju en himla tur att du lyckades ta dig upp igen!
Inget blir sig riktigt likt efter det hemska som hände i Norge.
Hoppas du får en fin helg!
/Pia
Tack ska du ha, tistelfjäril, nässelfjäril och påfågelöga har jag koll på men den slitna tycker jag var lite svår… (Kan det vara en kålfjäril?)
Sjukt fina bilder !!
Bra du kom deg velberget opp, Rolf! Hadde en lignende episode i Grandefjæra for noen dager siden, så jeg vet hvordan det føles…
Men turen både på og under myra var vel verdt når du ender opp med dette resultatet. Ikke ofte at man kan beskue makrofoto med flyvende sommerfugler – dette var mesterlig utført!
Vilka superbilder!!!!! Längtar redan tills nästa sommar när jag ser dessa bilder. Kanske du kan visa mig ngt fint ställe för Svavelgul höfjäril som jag tycker är svår att fota! Sverker