Mandarinand

I går fick jag en stund för mig själv och då passade jag på och gå ner till dammen i Valdemarsvik. Mitt projekt var att jag skulle fotografera en vit anka som har syns till under några dagar. Men någon vit anka såg jag inte till, jag frågade flera personer som kom och matade gräsänderna om dom har sett den vita ankan, men ingen hade sett fågeln.
Medans jag gick och letade efter den vita ankan, fick jag syn på en väldigt vacker och ståtlig fågel. Jag trodde knappt mina ögon så härlig denna fågel var.

Men vad var det fågeln hette? Kejsarand eller praktand! Jag frågade några förbipasserande om dom visste vad denna vackra fågel heter. Men ingen visste och hade aldrig tidigare heller sätt denna fågel tidigare. Det var bara hem och slå upp i fågelböckerna, men där fanns den inte heller. Då återstod bara internet att fråga. Efter mycket letande så hittade jag vad fågeln heter, den heter Mandarinand Aix galericulata .

Mandarinand en ostasiatisk art som är vanligt förekommande i fångenskap, fåglar som ses i Sverige är sannolikt alltid förrymda. Och troligen gäller det den vita anka också. I Sverige finns den i flera parker där dom införskaffade dessa änder för sina färgstarka färger. Det är bara och hålla med, denna and är verkligen helt underbar med sin färgteckning. Det är bara och njuta av dessa bilder på Mandarinanden, det bjuder jag på.

Mandarinand
Mandarinand Aix galericulata

Mandarinand Aix galericulata
Mandarinand Aix galericulata

Mandarinand Aix galericulata
Mandarinand Aix galericulata

Mandarinand Aix galericulata
Mandarinand Aix galericulata

Mandarinand Aix galericulata
Mandarinand Aix galericulata

Mandarinand Aix galericulata
Mandarinand Aix galericulata

Mandarinand Aix galericulata
Mandarinand Aix galericulata

Mandarinand Aix galericulata
Mandarinand Aix galericulata

Mandarinand Aix galericulata
Mandarinand Aix galericulata

Fler fågelbilder hittar ni här:

Svartmes
Vinterfåglar vid fågelbordet
Knipa
Skrattmås
Sothöna
Mandarinand
Sparvuggla
Stjärtmes
Ormvråk
Sädesärla
Större hackspett
Domherre
Vinterfåglar inpå stugknuten del 3
Vinterfåglar inpå stugknuten del2
Vinterfåglar inpå stugknuten

28 reaktioner på ”Mandarinand”

 1. Det var nog en av de vackraste fåglar jag har sett
  Vilken otrolig tur du har som fick det stora nöjet att få se detta prakt exemplar i verklig heten:)

 2. ja men jisses människa vilken tur du har!!! Fantastiska bilder… 🙂 vilka färger.. wow.. helt otroligt,, undrar om ägaren hittar den och kan ta tillbaka den… 🙂 så himla fräckt att få se en sån färg glad fågel…

  lyckliga du…. grattis till turen… och till dom fantastiskt vackra bilderna på anden…

  ha en skön kväll

 3. Det är riktigt färgstarka fåglar. Det kan inte vara roligt att vara Gräsandshane och försöka imponera på damerna med den konkurrensen i plaskdammen. Mandarinanden har en unik kromosonuppsättning vilket gör att den inte kan para sig med andra arter, så det kan inte bli några hybrider. Den And som kommer närmast i prakt på våra breddgrader är väl Gravanden kan tänkas 🙂

 4. Den var ju jätte häftig vilka färger och fin skärpa kanon bilder du har verkligen lyckats att fånga den kaxiga attityden hos denna pippi.
  //jarmo

 5. Tänk att du kunde gissa så rätt .. nästan .. det var 16 olika jag har fotat .. satt faktiskt i går och räknade på dom:D
  kram

 6. kan det vara ovanstående bild som ska sitta i ramen? 🙂

  fota gärna av den när du har den hemma.. nyfiken blev jag nu 🙂

  ha en skön kväll

 7. Det hade jag kunnat svara på:) Det finns en ankdamm vid mitt gamla föräldrahem där de värnar om olika raser. De hade bl a mandarinänder där. Vackra fåglar:) Ha det bra Rolf och sköt om dig 🙂 Ps, Förra Lördagen såg jag 5-6 citronfjärilar, våren är på G.

 8. Nu du Kokkonen…

  har en av dina bilder av mandarinanden kommit ut på NT (Norrköpings Tidningars) hemsida (31/3-2009 kl 17:50)

  Som jag sa, den kommer ut som vårtecken…

  /Ripa (nej, inte fjällripa 😉 Ripnäs

 9. Hejsan! Har precis i dagarna fotograferat och filmat en mandarinand i ösregn. Den återkommer varje år till Vuollerim (Lappland)som ett riktigt vårtecken. Den promenerade upp på altan för att få sig några smulor. Tidigare var de två men de senaste 3-4 åren har han varit ensam.

 10. Hej, jag ska göra ett faktablad i skolan, får jag använda dina bilder på mandarinanden?

 11. Vi har både en vit and och en mandarinand i Faluån, Falun, Dalarna. Jätte fina fåglar båda två. Bilder på båda finns under tittarnas egna tips i dt.se.

 12. Såg i går (2010-04-21) i den lokala tidningen att en mandarinand hade varit synlig i Kumlasjön, Närke. Tog med mig kamran och gick dit och hoppades att den skulle vara kvar. Efter lite spanande fick jag syn på den. Man tror inte det är sant när man bara sett den på bild tidigare. Nyfiken som den var så närmade sig den mig. Jag tog ca 25-30 bilder. Nöjd och glad gick jag hem och skulle lägga in dem i datorn. Innan dess klantade jag mig så alla bilder försvann. Det var bara och åka tillbaks igen utrustad med två kameror och en brödbit. Nu har jag dem i datorn i alla fall, tack och lov.

 13. Hej Rolf,

  Underbart vackra bilder ,du har verkligen lyckats fånga den med det lilla extra, vattnets glans är otroligt fångande.
  MIn 8 åriga son fick en kamera i present för ett år sedan och han älskar att ta bilder i naturen, en dag i augusti när vi var ute vid hamnen vid västra mälaren fick han syn på en ovanlig ankunge som han tog kort på och igår när han skulle göra ett arbete om änder så fann vi bilden, hittade ingen mostvarighet till den någonstans, jag sa att jag misstänkte att det var en mandarin and så vi skickade in bilden till fågelboken.se för att fråga dem, och fick svar ganska snabbt att det var en mandarinunge, hane. De fick lägga ut bilden där så förhoppningvis borde du kunna hitta den där om någon dag. Den var så otroligt liten så vi hoppas att den överlevt vintern.
  tack för din berättelse vi kikar in igen
  / Hälsningar

 14. Hej Rolf!
  Det är verkligen en otroligt vacker fågel. Första gången jag såg dessa söta änder var på Hagenbecks djurpark i Hamburg 1978. Jag har en massa diabilder på dem. Läste i tidningen idag att två stycken har landat i ett översvämmat dike utanför Arvika tillsammans med vanliga änder. Ska åka dit i e.m. med kameran och se om de är kvar.

 15. Hej! Idag såg jag denna fantastiska fågel under ett besök i Rothoffsparken i Eskilstuna. Ville bara säga det, så att folk i Södermanland kan få chansen att åka dit och se den.

  Tog några bilder, men har inte lagt in dem i datorn än. Hade tyvärr inget objektiv med längre brännvidd än 85mm (x1.6). Maila Hermanssson@gmail.com om någon vill ha bilderna på fågeln.

  //Johan

 16. Två mandarinänder dök plötsligt upp i Umeälven utanför Kattisavan i veckan som gick. Den ostasiatiska fågeln är mycket sällsynt på våra breddgrader.

 17. Vilken härligt vacker fågel. Hade turen att få fotografera en sådan i Ronneby brunnspark den 19 maj.

 18. Ja, fågeln är verkligen vacker. Vi har en i Ronnebyån, just utanför mitt köksfönster. Den har varit här i ca 3 v (januari 2012)och vet inte hur många som stannat upp för att fotografera fågeln.

 19. Nu har mandarinanden även landat i sjön Örlen, strax utanför Tibro i västergötland. En ensam hanne har tagit rygg på en grupp gräsänder, håller sig på nån meters avstånd och kommer han för nära jagas han bort. Vi kallar honom för Ranelid, dvs en främmande fågel…

 20. 20/9 2012 Såg en sjöfågel jag aldrig sett,liknade en mandarinand i fågelboken.Gick in på nätet och det stämde.I Öresjö utanför Trollhättan

 21. Vi såg 2 Mandarinänder 3 mil utanför Luleå igår. Det är väl inte så vanligt i dessa trakter ? 🙂

 22. En Mandarinand simmar just nu omkring i Stockholms Ström. Har sett den 2 dagar i följd bland alla andra fåglar. En mycket imponerande exotisk syn, med de vackra färgerna.
  Jörgen Lundberg
  2015-02-25

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.