Dårgräsfjäril Lopinga achine

Dårgräsfjärilen är en sällsynt fjäril som är ganska svår att finna, efter som den trivs i skogen och sällan besöker blommor. I vårt grannland Finland är den mera utbredd och expanderar, i Sverige finns den på Gotland samt på några lokaler i Östergötland (underart suecica).
Om man ska se denna gräsfjäril ska man leta på gläntrik blandskogar med Ek och hasselbestånd. Till färgen är den mörkt gråbruna med svarta gulkantade ögonfläckar på ovansidan av vingarna. Undersidan har den en mörkare eller ljusare gråaktig gulbruna ögonfläckar med en vit kärna, ca 10 stycken till antal. Honan är i regel större en hanen.

Dårgräsfjäril – Woodland Brown

Vingspann från 43 mm till 50 mm. Flygtid från slutet av Juni till slutet av Juli. Larven lever på lundstarr. Den tillhör familjen Praktfjärilar med underfamiljen gräsfjärilar. I Östergötland finns en underart som heter suecica och alla bilder här under är på denna art. Den är något mindre än achine.


Dårgräsfjäril Lopinga achine


Dårgräsfjäril Lopinga achine


Dårgräsfjäril Lopinga achine


Dårgräsfjäril Lopinga achine


Dårgräsfjäril Lopinga achine på min handen.


Dårgräsfjäril fotograferad med Sony Ericsson Satio

Fler fjärilar ser ni här:

Rödgul höfjäril Colias croceus
Skogsvitvinge Leptidea sinapis
Mnemosynefjäril Parnassius mnemosyne
Vårfjärilar som kläcks tidigt på våren
Väntan inför dagfjärilarnas återkomst
Sotnätfjäril Melitaea diamina
Gullvivefjäril
Brunfläckig pärlemorfjäril
Svartfläckig glanssmygare Carterocephalus silvicola

11 reaktioner på ”Dårgräsfjäril Lopinga achine”

  1. Flotte sommerfuglbilder, Rolf. Det ser ut som om du vasser i flotte sommerfugl motiv!! Veldig bra!!
    Jeg drar i morgen til Norrköping en tur. Kanskje jeg finner flotte motiv på turen min??

  2. underbara bilder, vilken skärpa och vilket toppen ljus..

    näää fy vad tråkigt att hon är huggormsbiten, inte kul. Tintin fick inte gå något alls första veckan, bära ut och bära in. Sen ingen längre promenad på flera månader.. ligger den i dropp? hoppas det går bra och att hon snart är hemma igen..

    jag var till distrikts vet så Tintin låg aldrig inlagd, däremot fick han dropp, 3 dl på tre timmar skulle ha 5 dl så dom sprutade direkt i nackskinnet de sista 2… jag hade dessutom gett honom en dubbel dos kortison,,,

    var blev hon biten? nosen eller tassen?

    håller tummarna.. att hon snart är hemma igen

  3. Tintin såg ut som en pitbull ett tag, dom sväller mer när dom får dropp också, samt att dom blir oerhört kissnödig + att tintin åt kortison så jag fick ut ett par gånger på nätterna också med honom.. jobbig tid var det…

    det är bra att dom blir biten i nosen, sa min vet, värre i tassen eller benet för då ska dom inte röra sej alls eftersom giftet sprider sej fortare i kroppen då,, men oftast är det nosen som får sej ett bett eftersom dom ska lukta på allt..

    håller tummarna…

  4. Så underbart fin, tur jag får se den så här.

    Det har varit fjärils-fattigt i sommar, hur kan det komma sig.Med denna värme.Jag brukar alltid se flera olika arter fladdra runt där jag bor, finns en viltväxande illa skött ej klippt på två år, nu mest tistlar och Rallarrosor ,o.gräs i olika höjd.Underminerat av sork, så katterna sitter och lyssnar och får säkert ett skrovmål till o.från.

    Tack för titten !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.