Fetörtsblåvinge en sällsynt fjäril

I dag åkte jag till Getå för att fotografera Fetörtsblåvingen. Jag parkerade bilen och gick upp till banvallen och vips så såg jag min första blåvinge.
Hjärtat bultat för högtryck, var det en Fetörtsblåvinge. Nej! den först blåvingen var en Klöverblåvinge. Och nästa blåvinge var inte det heller en Fetörtsblåvinge, utan en Tosteblåvinge. Hade jag åkt ut försent? Kan dom redan ha flugit färdigt för säsongen?
Men jag är en sådan som inte ger sig, jag fortsatte längs banvallen och där. Så ser jag min Fetörtsblåvinge livs levande för första gången.
Avtryckarknappen gick som en symaskinsnål medans jag närmade mig fjärilen sakta. Ett trettiotalet bilder brann av på några sekunder. När den första nervositeten har lagt sig, började jag att fotografera i ett lite lugnare tempo och fick några bra bilder på Fetörtsblåvingen. Det är vad jag själv tycker i alla fall.

Efter en halvtimme dyker det upp några Hallänningar och dom är också ute efter att se och fotografera den lilla fina blåvingen. Och strax där efter kommer det några skåningar också, så nu var vi en tio man som gick längs banvallen och fotograferade alla fjärilar som vi såg. Efter att ha pratat lite med dom, så slår det mig att halva Artportalen är här för att skåda Fetörtsblåvingen. (Lite överdrivit) Och till råga på allt så har dom även varit till Omberg och fotograferat Gullvivefjärilen, snacka om att jag blev lite avundsjuk. Det får bli mitt nästa resmål när det gäller fjärilar om jag får någon tid över vill säga.

Vi har det väldigt trevligt på banvallen och vi upptäcker flera arter av fjärilar medans vi sakta går längs spåret. Då och då får vi hoppa av spåret när tåget passerar. Och rätt som det är, så dyker farbror polisen upp och undrar vad vi gör på spåret. När dom ser att det är medelålders gubbar som tittar på fjärilar, så lugnar poliserna ner sig och åker där i från. Men något paff blev jag i alla fall.

Fetörtsblåvinge – Chequered Blue

Fetörtsblåvingen är en av Sveriges mest sällsynta fjärilar. Den lever på klippiga platser med fetbladsväxter vilka utgör värdväxter för fjärilens larv.  I Östergötland är arten endast känd från ett litet område vid Getå, Bråviksförkastningen. Fetörtsblåvingen är en medelstor blåvinge och har ett vingspann på 27 – 32 mm och flyger i mitten av Maj och till mitten av Juni. Den tillhör familjen Juvelvingar underfamilj blåvingar.

Fetörtsblåvinge Scolitantides orion
Fetörtsblåvinge Scolitantides orion

Fetörtsblåvinge Scolitantides orion
Fetörtsblåvinge Scolitantides orion

Fetörtsblåvinge Scolitantides orion
Fetörtsblåvinge Scolitantides orion

Fetörtsblåvinge Scolitantides orion
Fetörtsblåvinge Scolitantides orion

Fetörtsblåvinge Scolitantides orion
Fetörtsblåvinge Scolitantides orion

Fetörtsblåvinge Scolitantides orion
Fetörtsblåvinge Scolitantides orion
Fetörtsblåvinge Scolitantides orion Parning
Fetörtsblåvinge Scolitantides orion Parning

Andra arter av blåvingar:

Alkonblåvinge, Brun blåvinge, Fetörtsblåvinge, Fjällvickerblåvinge, Hedblåvinge, Högnordisk blåvinge, Klöverblåvinge, Kronärtsblåvinge, Ljungblåvinge, Midsommarblåvinge, Mindre blåvinge, Tosteblåvinge, Puktörneblåvinge, Rödfläckig blåvinge, Silverblåvinge, Svartfläckig blåvinge, Turkos blåvinge, Violett blåvinge, Väpplingblåvinge, Ängsblåvinge.

Fler fjärilar ser ni här:

Rödgul höfjäril Colias croceus
Skogsvitvinge Leptidea sinapis
Mnemosynefjäril Parnassius mnemosyne
Vårfjärilar som kläcks tidigt på våren
Väntan inför dagfjärilarnas återkomst
Sotnätfjäril Melitaea diamina
Gullvivefjäril
Brunfläckig pärlemorfjäril
Svartfläckig glanssmygare Carterocephalus silvicola

8 reaktioner på ”Fetörtsblåvinge en sällsynt fjäril”

 1. så fin den är. Den får jag nog aldrig se. Har ju ingen bil att fara runt i. 🙁 Men det är ju tur att det finns andra som kan ta bilder. 🙂

 2. fina bilder på en vacker fjäril. 🙂

  kan tro vad polisen funderade vad ni gjorde, säkert någon som ringt dom.. 🙂 inte lätt att vara fotogalen ibland.. 🙂

  ha en skön kväll

 3. Hej Rolf!!
  Fantastiskt fina bilder,som vanligt.
  Kul det där med polisen,det var nog en syn för dom.
  Ha en fortsatt trevlig helg.
  Hälsningar Christer.

 4. jag har min gamla kompakt kamera kvar så helt utan kamera är jag inte men det vill ju använda system kameran. 🙂
  Är tydligen något som har ramlat ner och stannat nere, jag gissar på en spegel eller nått och inte kan man försöka fixat själv heller,,, du får hålla tummarna att kameran blir lagad snabbt.. max 2 veckor.. 🙂

  tur jag har garanti kvar..

  ha en skön dag

 5. Hejsan!

  Vilka kanonfina foton du fick på den undersköna! 🙂 Och så var det en härlig berättelse till – undrar om händelsen kommer att stå med bland polisens rapporter till aktuell lokaltidning också eller så!? 😉

  Trevlig helg! 🙂

 6. Vilka kanon fina bilder .ja man ser bara sådana inne hos dig .men de är ju helt otroliga vackra:)
  Visst är det så roligt att få träffa lika sinnade och kunde få prata om sitt intresse ..fotografering med .. jag kan stanna i timmer och prata med sånt folk:)
  tusen tack för din krya på dig hälsning inne hos mig:)
  ha en fin lördag
  kram

 7. Vad roligt och vad vacker bilden blev 🙂 Har sett en massa fjärilar i år då jag varit ute alla möjliga färger, men jag har inte en aning om vad det är för sort på dem. Det händer mycket just nu 🙂 Ha det bra och sköt om dig 🙂

 8. Hej på dig, mycket intressant läsning.
  Jag har en fråga:
  Det är så att jag håller på att skriva en bok/novell och jag undrar om jag skulle kunna få kopiera en del av din information för att ha med den i texten?

  Föjande text:
  “Fetörtsblåvingen är en av Sveriges mest sällsynta fjärilar. Den lever på klippiga platser med fetbladsväxter vilka utgör värdväxter för fjärilens larv. I Östergötland är arten endast känd från ett litet område vid Getå, Bråviksförkastningen. Fetörtsblåvingen är en medelstor blåvinge och har ett vingspann på 27 – 32 mm och flyger i mitten av Maj och till mitten av Juni.”

  Lite övrig information är att boken har ett avsnitt där bl.a huvudpersonen besöker fjärilshuset i hagaparken och får syn på just Fetörtsblåvinge och får informationen som jag tänkte använda av guiden som berättar om just denna fjäril.

  Tackar för svar!
  / Elin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.