På internet spelar utseende mycket större roll än folk tror

När internet började sprida sig i Sverige i början av 90-talet var det mestadels text på de sidor som fanns tillängliga. Det var också främst myndigheter, media och akademiska institutioner som hade hemsidor. Tio år senare fanns det inte ett företag med värdighet som inte hade en egen hemsida. Än tio år senare hade även de flesta privatpersoner någon form av egen närvaro på internet, oftast ett konto på något socialt media. Nu när 20-talet precis börjat kan vi fråga oss vad som kommer vara detta decenniums nyhet på internet? Kanske att man börjar dra sig tillbaka på någon front? Eller kanske tvärtom, att de flesta hushåll nu gör de flesta av sina ärenden online?

 

De förändringar som internet medfört i samhället är enorma. Vi har gått från sidor med enkel text till att kunna köpa varor, göra våra bankärenden, titta på filmer, kommunicera med hela världen, spela casino utan spelpaus 2020 med mera. Det finns ingen ände.

 

Men hör och häpna, en sak har inte alls ändrat sig sedan världen gick online. Det måste fortfarande vara snyggt. Detta har inte ändrats sedan tiden då varor och tjänster först började saluföras för tusentals år sedan. Det som säljs måste vara snyggt förpackat för att det ska attrahera köpare.

Grafisk design

Det som är annorlunda nu jämfört med tidigare när det gäller hur man får något att se snyggt ut är att medan det tidigare var mycket skyltning, färger, montrar och annat som gällde så är det numera grafisk design som gäller helt och hållet. Det är grafikerna som är de nya artisterna. Det är de som gör att internet ser snyggt ut, och det är inte ett oviktigt jobb för utseende spelar stor roll på internet.

Man har en halv sekund att göra intryck

När en användare besöker en internetsajt för första gången fattar han eller hon blixtsnabbt beslut om huruvida detta är en sajt som är relevant för det de söker eller ej. Detta beslut kommer att påverka affärerna för sajtägaren väldigt mycket. Beslutet som användaren fattar görs på mindre än en halv sekund. Mindre än en halv sekund. Det är inte lång tid, och beslutet fattas till väldigt stor del beroende på grafiken på den sajt som användaren kom in på.

Framtiden för design på internet

Givet att internet växer så det knakar så finns det ingen anledning överhuvudtaget att anta att betydelsen av grafisk design kommer att minska på något plan framöver. Inte bara kommer grafiken att fortsätta att spela stor roll när nya sajter utvecklas, den kommer också att gå mer på djupet allteftersom användarna kommer att förvänta sig mer och mer när det gäller detaljer i designen.

 

Eftersom det är mycket viktigt för sajtägaren att veta vilken design som användarna uppskattar mest så kommer det också att bli viktigt att för varje typ av sida på sajten ha flera olika varianter av designen. Då kan man mäta hur användarna beter sig och hur detta påverkar de resultat som sajten önskar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.