Stenknäck

Härom dagen kom några stenknäckar på besök till mitt fågelbord. Och i vanlig ordning så var det mulet och mörk när dom kom, så bilderna är inte så bra. Men ni ser hur dom ser ut i alla fall. Och tydligen hade dom bråttom också, dom stannade bara i någon minut innan dom flög vidare.

Stenknäcken finns i dom södra och mellersta delarna av vårt land. Är ganska snarlik Nötskrikan i färgteckningen, men är mattare i färgskalan. Den har ett väldigt stort huvud med konisk näbb. Den äter fruktkärnor som körsbär och slånbär. Kroppslängd är mellan 18 till 19 cm och väger från 52 till 57 gram. Vinspannet är mellan 98 till 106 mm.

Här kan ni se bättre bilder på Stenknäck del 2

Stenknäck Coccothraustes coccothraustes
Stenknäck Coccothraustes coccothraustes

Stenknäck Coccothraustes coccothraustes
Stenknäck Coccothraustes coccothraustes

Fler fågelbilder hittar ni här:

Nötskrika
Vinterfåglar inpå knuten
Svartmes
Vinterfåglar vid fågelbordet
Knipa
Skrattmås
Sothöna
Mandarinand
Sparvuggla
Stjärtmes
Ormvråk
Sädesärla
Större hackspett
Domherre
Vinterfåglar inpå stugknuten del 3
Stenknäck del 2
Bergfink
Stenknäck
Sparvhök

16 reaktioner på ”Stenknäck”

 1. vad vacker den är 🙂 tycker du fick mycket bra bilder trots dåligt ljus och ibland är motivet viktigare än en “perfekt” bild….

  har inet sett någon sådan här men jag bor kanske lite för högt upp ?

  ha en skön dag

 2. Är tyvärr ingen fågelkännare..men att titta in hos dej med bilder både på stora o små vingförsedda varelser e så härligt..
  Må så gått..Maria

 3. De er veldig pene de der, synd at de ikke hadde tid til å bli litt hos deg, men det kan jo hende de kommer tilbake nå som de har funnet maten din.

 4. Så gøy at du fikk bilder av denne utrolig flotte fuglen. Vi kaller den Kjernebiter i Norge. Har aldri sett denne selv – langt mindre tatt bilder av den – så her ble jeg en smule “avundsjuk”…

 5. Hej
  Såg en sådan fågel under vår fågelautomat för ca 2 veckor sedan. Den var ensam och stannade ca 5 min. Hade då ingen aning om vad det var för fågel, med efter lite forskande fann jag den i en fågelbok. Vi bor i Eslöv.

 6. Hej!
  Idag var jag ute vid min sommarstuga som ligger i Johanneshus utaför Ronneby.Har lagt ut de sista fröna och lite bröd.När jag satt och drack mitt kaffe innan jag skulle åka,så kom det en fågel som jag aldrig har sett.När jag kom hem så tog jag fram datorn och slog på lite fåglar och där var han stenknäcken.En vacker och trevlig liten prick.
  MVH Tommy

 7. Hej!

  Under årets påskhelg kom den en stenknäck till vårat fågelbord.
  Lade märke till den då den hade en stor blåaktig näbb. Platsen
  är norr om Torneträsk vid vår stuga. Tyvärr stannade den inte någon längre stund så att fota den hann jag inte. Har inte sett den
  förut men det var enkelt att hitta den i fågelboken.

 8. Hur vanlig är är den på västkusten?

  Besökte vårt fågelbord idag120516.

  Plats:Harestad.

  Tacksam för svar.

  L F

 9. Hej!

  Jag har besök av stenknäcken vid mitt fågelbord i Lindome i Mölndals kommun. Har aldrig sett stenknäck förut, så jag fick konsultera fågelboken.
  Du har tagit fina bilder.
  Hälsningar

 10. För första gången i vår trädgård ett helt gäng med Stenknäck. Vi bor i Köpingebro, Södra Skåne. Vi har mycket stora träd här och en å som gränsar till tomten. Solrosfrön på marken ser ut att passa.

 11. Hejsan!
  Idag 1 maj, såg jag ett par okända fåglar. Blev så nyfiken på vad det var för sort. Fann inget i böckerna, men blev jätteglad när jag hittade stenknäcken på din sida! De är verkligen vackra!
  Tack för en bra sida.

 12. ps jag bor i Vallentuna utanför Stockholm.
  Eva Linnerfors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.